Учени откриха нов тип керамични материали за охлаждане на сгради

0
Така се спестява енергия, обичайно консумирана от климатиците, се казва в изследването
Така се спестява енергия, обичайно консумирана от климатиците, се казва в изследването

Така се спестява енергия, обичайно консумирана от климатиците, се казва в изследването

Китайски учени откриха нов тип керамични материали за реализиране на пасивно охлаждане, съобщи Синхуа.

Така се спестява енергия, обичайно консумирана от климатиците, се казва в изследването, публикувано в сп. "Сайънс", предаде БТА.

Електричеството, използвано от охлаждащите системи, съставлява около 10 процента от световната консумация на електрическа енергия. Развиването на нови охлаждащи технологии е важно за спестяването на енергия и за въглеродната неутралност.

Радиационното охлаждане е пасивна технология, която емитира топлината в друго пространство посредством атмосферен прозорец с размери от 8 до 13 микрометъра. Ако радиационната топлина е по-голяма от абсорбираната соларна енергия, тогава дневното радиационно охлаждане се постига без каквото и да било енергийно влагане.

Екип от учени от университета на Югоизточен Китай е анализирал оптическите характеристики на различните материали в соларни и инфрачервени ленти на базата на кристалната структура. Керамиката, състояща се най-вече от алуминий и силициев нитрид, би могла да постигне радиационно атмосферно охлаждане на сградите чрез отражение и високи емисии на инфрачервената радиация. Тази керамика е здрава, термостабилна и устойчива на вода. Използването на подобни материали за изграждане на покриви може да намали електрическата консумация на климатиците в сградата с 26,8 процента в сравнение със сградите, боядисани в бяло.

Според изследването последващи проучвания ще бъдат посветени на масовото производство на подобни материали на ниска цена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари