Учени откриха нов начин за лечение на инсулт

0
Той е една от основните причини за смъртността в света
Той е една от основните причини за смъртността в света Снимка: iStock

Американски биолози доказаха, че преливането на кръв от донор може да стане ефективно средство за лечение на последиците от инсулт.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Communications”.

Инсултът е една от основните причини за смъртността в света. Нарушеното кръвообращение в главния мозък предизвиква сложни прогресиращи и системни увреждания, свързани с реакцията на динамично нарушение на кръвно-мозъчната бариера, което не може да бъде лекувано с медикаменти, предаде БГНЕС.

Съвременните методи на лечение на остър инсулт могат да бъдат прилагани единствено много скоро след самото събитие, тъй като всяка минута след инсулта увеличава риска от развитие на инфаркт – мозъчна смърт вследствие недостатъчно кръвоснабдяване.

Учени от университета в Западна Вирджиния доказаха по експериментален път, че преливането на кръв от донори намалява тази системна реакция.

Това е възможно, благодарение на намаленото ниво на протеина MMP-9, който предизвиква нарушение на кръвно-мозъчната бариера, деградация на извънклетъчната матрица и еволюцията на церебралната исхемия, с която са свързани много последствия от инсулта.

Авторите на изследването са установили, че при своевременно прилагане на терапия с преливане на кръв – между 6 и 7 часа след инсулта, обемът не инфарктите намалява. Експериментът с мишки показал, че след кръвопреливането е намаляло нивото на MMP-9, на протеините и имунните клетки, свързани с възпалението.

Учените смятат, че резултатите от изследването ще позволи да бъде разработен нов метод за лечение на пациенти, прекарали инсулт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари