Учени от Русе се похвалиха с ново екологично грозде

1
Новите два винени сорта са „бейби кристален“, с мискетов аромат, и „мискет викинг“
Новите два винени сорта са „бейби кристален“, с мискетов аромат, и „мискет викинг“

Учените от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ се похвалиха с два нови вида винено грозде, които вече са получили своите удостоверения от Патентното ведомство.

На Трифон Зарезан специалистите шеговито припомниха, че празникът е не само на лозарите и винарите, а и на онези, които създават лозата – първоизточник на гроздето, предаде Русе Медиа.

Новите два винени сорта са „бейби кристален“, с мискетов аромат, и „мискет викинг“. По качество на вината са аналози на шардоне и мискет отонел, но са устойчиви на гъбни болести. Това е добре за производителите на биологично чисти и екологични вина, защото няма да се налага третиране с пестициди за растителна защита, обясни директорът на института доц.д-р Галина Дякова.

Създаването на един сорт отнема около 18 години, като преди да се стигне до одобрението му, той трябва да бъде изпитан. Новите два сорта са преминали 4-годишни изпитания в Изпълнителната агенция по пробация и семеконтрол и, след като са показали качества, през март 2018 г. са били одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните. Едва след това е стартирала и процедурата в Патентно ведомство, за да се издадат сертификати за тяхната защита.

Оттук нататък ИЗС „Образцов чифлик“ ще се заеме с размножаването на новите сортове, като се направят насаждения и се получи материал за производство на лозички. Очакванията са да има голямо търсене, тъй като подобни сортове не са създавани досега в България.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари