Учени определиха здравословната норма за теглото

0
За здравословен индекс на телесна маса се счита този между 18,5 и 24,9
За здравословен индекс на телесна маса се счита този между 18,5 и 24,9

За здравословен индекс на телесна маса се счита този между 18,5 и 24,9

Здравословното тегло обикновено се определя от индекса на телесна маса (ИТМ), който представлява мярка за телесните мазнини въз основа на ръста и теглото. Индексът на телесната маса се изчислява, като теглото на човека в килограми се раздели на квадрата на височината му в метри.

За здравословен индекс на телесна маса се счита този между 18,5 и 24,9. ИТМ под 18,5 се счита за поднормено тегло, а ИТМ между 25 и 29,9 - за наднормено тегло. ИТМ от 30 или повече се счита за затлъстяване, което може да увеличи риска от редица здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак, предава Actualno.com.

Въпреки това ИТМ невинаги е перфектен показател за здравето, тъй като не взема предвид фактори като мускулна маса, костна плътност и форма на тялото. Например силно мускулест човек може да има по-висок ИТМ поради мускулната си маса, но въпреки това да е здрав.

Други фактори, които могат да допринесат за здравословно тегло, включват балансирана и питателна диета, редовна физическа активност и добри навици за сън. Важно е да се съсредоточите върху цялостното здраве и благополучие, а не само върху теглото или ИТМ. Консултацията със здравен специалист може да помогне за определяне на здравословен диапазон на теглото за индивидуалните нужди и цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари