Учени: Не се къпете всеки ден, веднъж седмично е достатъчно

5
Проучвания показват, че мнозина вече практикуват "хигиенна редукция"
Проучвания показват, че мнозина вече практикуват "хигиенна редукция"

Проучвания показват, че мнозина вече практикуват "хигиенна редукция"

Вековният ритуал на ежедневния душ може да се превърне в история, отстъпвайки място на нова тенденция - "хигиенна редукция". Нейните привърженици застъпват идеята за къпане само веднъж седмично, вместо ежедневно.

Аргументите им се крият в ползите за кожата и косата, които, според тях, губят естествените си защитни мазнини при честото миене. Младите хора сякаш са най-склонни към тази идея, като 37% от тях признават, че за тях дневната хигиена се изчерпва с дезодорант.

Но не бързайте да се гнусите! Проучвания показват, че мнозина вече практикуват "хигиенна редукция". В Англия например, 12% от хората се къпят само веднъж седмично, а 41% от мъжете и 33% от жените в друга страна не си взимат душ всеки ден.

Експертите, макар и скептични, не отричат ползите от по-рядкото къпане. Те подчертават, че е важно да се мият ръцете често (поне пет пъти дневно) и да се поддържа интимна хигиена.

"Ако хората си мият ръцете достатъчно често и поддържат интимна хигиена, е достатъчно да си вземат душ всеки втори ден. Дори два пъти седмично е нормално. Банята не е за да миришем по-добре, а за да предотвратим инфекциите", казва професор Джон Оксфорд, вирусолог.

Къпането веднъж седмично - еко мода, здравословен избор или просто мързел? Всеки сам трябва да прецени дали е готов да се потопи в тази нова хигиенна вълна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    весо
    Евроатлантическите сорося ни подготвят да икономисваме вода и затова вдигнаха и цената
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари