Учени: Коронавирусът няма да изчезне през лятото

0
Температурата не влияе на разпространението му, смятат те
Температурата не влияе на разпространението му, смятат те

Канадски учени са анализирали мартенската статистика на темповете на разпространение на коронавируса в различни региони на света и са стигнали до извода, че климатичните условия и температурата на въздуха нямат отношение към развитието на пандемията.

"Вирусът няма да изчезне през лятото, както мнозина се надяват. От друга страна, нашите наблюдения сочат, че строгостта на ограничителните мерки е в пряка зависимост със скоростта на разпространението на заразата. Засега това е единственият ефективен метод за борба с COVID-19 и е много важно той да бъде поддържан", заявява епидемиоложка, цитирана от БТА.

Канадските епидемиолози са обобщили резултатите от медицинските служби на 144 страни и региони в света, когато броят на заболелите от коронавирус достигнал 375 000 души.

Използвайки тези данни учените изчислили темповете на разпространение на вируса в отделните страни, разположени на различни ширини, като сравнили броя на болните на 20 и 27 март.

Тези числа епидемиолозите съпоставили с карантинните мерки, съблюдавани в тези страни и с това как се е променяла климатичната обстановка. Специалистите не открили никаква зависимост между географското разположение и темповете на развитие на епидемията.

Канадските учени обръщат внимание на властите във всички страни по света да подхождат особено внимателно по отношение на разхлабването на карантинните мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари