Учени: 24 май да се казва "Празник на Св. св. Кирил и Методий"

0
Тази идея споделиха учени по време на обществено обсъждане, организирано от парламентарната комисия по образованието
Тази идея споделиха учени по време на обществено обсъждане, организирано от парламентарната комисия по образованието

Празникът 24 май да носи в наименованието си имената на светите братя Кирил и Методий.

Тази идея споделиха учени по време на обществено обсъждане, организирано от парламентарната комисия по образованието, след като Народното събрание прие на първо четене преди седмица празникът да не е на славянската, а на българската писменост и култура.

Раздвоение между учените има по въпроса дали изобщо да се прекръсти празничният ден. Близо 30 учени, историци и учители взеха участие в дискусията. На нея бяха поканени и министърът на образованието, както и културният министър, но и двамата не присъстваха, съобщи "24 часа".

24 май е първият български празник, който започва да се празнува с идването на учениците на Кирил и Методий, но като празник на славянските братя, заявиха част от учените и отбелязаха, че основен проблем е пропускът на имената на двамата братя в името на празника. Би се избегнал общоевропейският дух, ако празникът приеме названието "български", посочиха някои. И без това е един обичан български празник, който започва да се налага на ново с Възраждането.

Не само славянски народи са ползвали кирилицата. 30 000 български думи са били изхвърлени от румънския и заменени с латински и френски, за да се обнови езикът, обясни Лиляна Симеонова от Института по Балканистика към БАН. Доказателство е Трансилвания, където се пазят стъклени икони с надписи на български.

Преобладаваше мнението, че думата "славянски" трябва да остане в името на празника, защото в противен случай е възможно празникът да бъде взет от другите славянски народи. "Като премахнем славянската писменост от празника ни, ние ще дадем шанс на Русия и Сърбия да го узурпират", смята Александър Николов - преподавател в СУ. Българска писменост и славянската култура и Българската азбука и славянската писменост пък са други идеи, които се появиха по време на обсъждането.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари