Учен засне за пръв път как акула умъртвява 10-метров кит

0
Биологът описа нападението като хладнокръвно и разкри тактиката на хищната риба
Биологът описа нападението като хладнокръвно и разкри тактиката на хищната риба

Биологът описа нападението като хладнокръвно и разкри тактиката на хищната риба

Учен документирал за първи път акула човекоядка, нападаща гърбат кит, съобщи британският в. „Таймс“, предаде БГНЕС.

Атаката е заснета на видео случайно. Биологът Райън Джонсън използвал дрон, за да заснеме кит край бреговете на Южна Африка, когато наблизо се появила 4-метрова акула. Според него тя е действала хладнокръвно и с опит. Разкъсването на 10-метровия гигант, който беше повече от два пъти по-дълъг от нея, отне около 50 минути. Първо акулата сграбчи опашката на кита и разкъса вена. Когато кръвта бликна във водата, тя отплува настрани и изчака търпеливо 30 минути, докато жертвата отслабне. Тогава тя отново се нахвърли върху кита и го хвана за главата. Според Джонсън акулата принудила кита да потопи отворът за дишане под водата, за да се задави. В крайна сметка тя успяла.

По-късно Джонсън установи, че това е акулата Хелън, една от 50-те акули, които той маркира през 2013 г. Тя живееше в района на Фолс Бей, но мигрира на други места, когато две косатки се заселиха там, унищожавайки акулите-човекояди.

Голямата бяла акула или акула човекояд е една от най-големите хищни риби в света. Средно представителите на този вид растат до 4,6-4,8 метра дължина. Те се считат за най-опасните видове акули за хората.

Гърбатите китове достигат до 14 метра дължина и тежат около 30 тона. Като правило те се хранят с крил, риба, ракообразни и мекотели. По-рано учените документираха за първи път единична атака на косатка срещу акула-човекоядка. Това се случи и край бреговете на Южна Африка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари