Учен обясни защо тежко болни от COVID-19 умират по-често през нощта

0
Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност
Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност

Научният сътрудник на Руската академия на науките Алексей Кудрявцев посочи защо смъртта при тежко болните от COVID-19 по-често настъпва през нощта

По експериментален път той установил, че неговото ниво на сатурация на кръвта спада до 88 процента по време на дълбоката фазана съня. Успоредно с това спадало кръвното му налягане и пулсът. Изхождайки от получените резултати Кудрявцев е уверен, че нивото на кислорода при пациенти с COVID-19 се понижава значително повече, предава БТА.

Специалистът изтъкна, че оксигенация от 88 процента вече е опасно слаба, а при болните от новия коронавирус тя може да достигне 70 процента.

При това положение хипоксията може да окаже на мозъка невротоксично въздействие.

"Такова увреждане може да остане незабелязано, но то може да се окаже дифузно и това е едно от сериозните последствия", изтъква Кудрявцев.

Именно спадането на сатурацията в кръвта е свързано с високата смъртност на пациентите с тежка форма на заболяването през нощта. Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност.

По-рано беше установено, че пациенти със сърдечносъдови заболявания са изложени на 12 пъти по-висок риск от смърт при хора с COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първите три дни от бащинството са незабравими. След това жените ги изписват от родилното.

Харесай Дунавмост във Фейсбук