Убитият в Истанбул българин е бил психично болен рецидивист

0
Хронология на криминалните прояви на Милен Бахчеванов
Хронология на криминалните прояви на Милен Бахчеванов Видео: БНТ

Българинът Милен Бахчеванов, който в петък вечерта вилня с мачете в ресторант в Истанбул и беше застрелян от полицията, най-вероятно е бил под влияние на силни опиати.

32-годишният мъж е имал психични проблеми, заради които е лежал в психиатрии. Правил е опити за самоубийство. Лежал е и в затвора - има криминални регистрации за хулиганство, кражби и грабежи и три присъди, съобщи БНТ.

2007 г. - осъден на 2 години затвор за притежание на марихуана

През 2007-ма Бахчеванов е осъден за притежание на марихуана с цел разпространение.

15 декември 2009 г. - грабеж и побой на жена

През декември 2009-та нападнал възрастна жена на автобусна спирка във Варна - ограбил я и я пребил, в резултат на което тя ослепяла с едното око.

8 февруари 2014 г. - опит за самоубийство

Излежава присъда в затвора във Варна, където през 2014-та е направил опит за самоубийство.

22 юни 2016 г. - освободен предсрочно от затвора

На 22 юни 2016 г. е освободен предсрочно с остатък от година и половина.

2017 г. - обира лекар във Факултета по дентална медицина

През май 2017 г. името му нашумява в медиите, когато обира дежурен лекар във Факултета по дентална медицина. Моли съдията да го пусне, за да играе на компютър вкъщи.

Бившият директор на Варненския затвор Росен Желязков познава Милен Бахчеванов добре. Според него, 32-годишният мъж е страдал от параноидна шизофрения. Има ТЕЛК за няколко заболявания и 67 % нетрудоспособност. Употребявал наркотици. Няма постоянен адрес.

Престъпленията заради, които попадал в затвора, вършел, за да се снабди със средства за опиати. Росен Желязков е бил и адвокат на Бахчеванов, по желание на майка му, като делото завършило с настаняване в психиатрия.

Росен Желязков, бивш директор на Варненския затвор: Лекуван е многократно, това е комбинация между типично криминогенно поведение и заболяване, което при липса на адекватно медицинско лечение води до такива прояви.

За разлика от официалната версия, Желязков смята, че едва ли Бахчеванов е искал да взима заложници.

Росен Желязков, бивш директор на Варненския затвор: Типична проява на човек, който не е лекуван и нямам обяснения- това е една епизодична проява, когато има комбинация между алкохол, наркотици и лисва на лекарства. Някой го е ядосал, а още повече при поява на униформени включва тази агресия, това е поведение, характерно за това лице.

Според турски медии в чантата на Бахчеванов са открити Библия, статуетки на Богородица и Иисус Христос. Пак по техни твърдения е бил носител на ХИВ.

Засега не се знае къде точно е пребивавал в Истанбул. Според генералния ни консул там, турските власти все още не са предоставили официална информация по случая.

Ангел Ангелов също акцентира върху агресията на Бахчеванов.

Ангел Ангелов, генерален консул на България в Истанбул: Изключително неадекватно поведение и коментарите са, че по всяка вероятност или силно психическо разстройство, или е взел упойващи вещества. Има изключително агресивно поведение. Качва се на втория етаж, вади нож и се опитва да вземе заложници. Веднага съдържателите, клиентите на ресторанта оказват съпротива, успяват да избягат, той се локализира в един ъгъл, барикадира се.

Полицията преговаря неуспешно с Бахчеванов час и половина. Не помагат нито водната струя, нито сълзотворния газ, нито предупредителните изстрели. Бахчеванов ранява полицай в ръката, прострелян е в крака и е починал от кръвозагуба в болница.

Според консула ни, интересът на медиите в Турция към този случай вече заглъхва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари