„Убиецът” на Skype

1
Сегашната бета версия предлага видеочат, а на по-късен етап ще бъдат добавени текстов чат и видеоконференции
Сегашната бета версия предлага видеочат, а на по-късен етап ще бъдат добавени текстов чат и видеоконференции

Нова услуга, лансирана от прочутия Ким Дотком (основател на Megaupod), може да детронира популярния Skype. Вече работи бета версия на MegaChat, която за разлика от приложението на Microsoft се ползва през браузъра и не подлежи на контрол от американските спецслужби, уверява доставчикът.

MegaChat оперира от Нова Зеландия – самият уеб адрес на услугата е с разширението на тази страна – mega.nz. Проектът комбинира облачно хранилище и чат, като при създаването на акаунт потребителите получават безплатно 50GB в облака за съхранение и споделяне на файлове. Добра новина също така е, че Mega има интерфейс на различни езици, вкл. Български, пише technews.bg.

Услугата се пуска поетапно. Сегашната бета версия предлага видеочат, а на по-късен етап ще бъдат добавени текстов чат и видеоконференции, обещава Дотком в Twitter. Според тестове, извършени от TechCrunch.com, качеството на видеото и аудиото на отстъпва на Skype.

Обменът на файлове също е безпроблемен. Могат да се споделят както отделни файлове, така и цели папки. MegaChat използва за тази цел технология User Controlled Encryption (UCE) – потребителят получава ключ и трябва да го изпрати на други хора, които искат да свалят неговите файлове.

Едно от важните предимства на MegaChat е, че не е необходимо инсталиране на софтуер. Услугата работи изцяло в браузъра, като за Chrome и Firefox са налични разширения. Сигурността също е на високо ниво, за което свидетелства и готовността на Ким Дотком да възнагради всеки, който открие уязвимост.
 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари