Убиецът на Дамла ще излезе на свобода 9 години по-рано

1
Младият мъж удуши братовчедка си, докато майка ѝ бе нощна смяна
Младият мъж удуши братовчедка си, докато майка ѝ бе нощна смяна

Мехмед Хасан ще излезе от затвора, преди да навърши 45 г., пресмята адвокатът на родителите на убитото 7-годишно дете Дойчо Гелимачев

Младият мъж удуши братовчедка си, докато майка ѝ бе нощна смяна.

Убиецът на малката Дамла вероятно няма да излежи цялата си присъда от 25 г. затвор, а ще излезе на свобода на 16-ата година.

Това прогнозира Дойчо Гелимачев, адвокат на родителите на убитото 7-годишно дете. Той допълни, че вероятно осъденият Мехмед Хасан ще полага общественополезен труд, докато е в затвора. В този случай два дни се зачитат за три излежани, което означава, че ще бъде приспадната 1/3 от присъдата и престъпникът ще излезе на свобода предсрочно, пише 24 часа.

Окончателното решение по случая с убийството на Дамла беше обявено в понеделник от Върховния касационен съд. Той подвърди присъдата, издадена срещу Мехмед Хасан от Пловдивския апелативен съд - 25 години лишаване от свобода. Пловдивските магистрати увеличиха с 2 години наказанието, наложено от първоинстанционния Кърджалийски окръжен съд.

Мехмед Хасан е осъден също да изплати по 150 хил. лева обезщетение на родителите на пострадалата и 100 хил. лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

В решението на магистратите се посочва, че увеличеното наложено наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на престъплението и на много високата степен на обществена опасност на самия извършител.

Като утежняващо отговорността обстоятелство магистратите приеха, че момиченцето било силно привързано към осъдения и дори изпитвало обич.

Родителите ѝ също се намирали в близки роднински отношения с Мехмед Хасан, имали му доверие, с което той злоупотребил.

Тялото на малката Дамла беше намерено рано сутринта на 17 декември 2017 г. в жилището на родителите ѝ в центъра на Момчилград. Откри го майката Садет Муса, която се върнала от нощна смяна. Жената заварила дъщеричката си да лежи безжизнена, а главата ѝ била омотана с тиксо.

Майката започнала да вика за помощ, а на виковете се отзовали съседи. Те извикали линейка, но пристигналите медици само констатирали смъртта на детето.

При аутопсията бе установено, че детето е било удушено. Вестта за убийството на малката Дамла се разпространи мълниеносно в малкото родопско градче. Ден след извършването на тежкото престъпление жителите на Момчилград бяха сковани от страх, защото нямаше яснота кой е убиецът.

Родителите водеха и вземаха децата си от училище и не ги пускаха да играят на улицата. Последваха няколко протеста на местни жители пред полицията.

На четвъртия ден престъпникът беше задържан. Той се оказа първи братовчед на невръстната жертва. Арестуваният Мехмед Хасан, на 25 г., направи пълни самопризнания пред разследващите. От тях стана ясно, че е влязъл в жилището на Дамла с ключовете на майката, която ги изпуснала в автомобила на Мехмед Хасан. Той бил изключително близък до семейството и често вършел услуги на леля си. Особено грижовен бил към братовчедка си Дамла.

Садет си мислела, че е загубила ключовете, а Мехмед не споделил с никого, че е намерил връзката в колата си. Той работел в един и същи завод с леля си и бил наясно с това кога тя е на смяна.

На 16 декември Садет била извикана да работи извънредно през нощта. Майката не е имала време да реагира. Според близки до семейството в предишни случаи, когато работела нощни смени, отвеждала Дамла при баба ѝ.

Племенникът решил, че това е удобният момент да проникне в жилището. Малко след полунощ на 17 декември Мехмед Хасан се изкачил до последния етаж на блока, където се намира жилището на семейство Муса, влязъл в него, отключвайки с намерените в автомобила ключове.

Той спокойно обходил и огледал всички стаи на апартамента. Накрая влязъл в спалнята, където спяла Дамла. Неволно Мехмед Хасан вдигнал шум, който събудил детето. То отворило очи и видяло братовчед си.

Мехмед се стреснал, притиснал носа и устата на детето и го задушил с ръце, на които били надянати латексови ръкавици. Смъртта на детето е настъпила за броени минути.

Според съдебни медици тя е била особено болезнена и мъчителна.

След като момиченцето вече било мъртво, убиецът извадил ролка широко тиксо, което носел у себе си. С него увил главата и раменете на мъртвото дете. По този начин Мехмед Хасан е искал да обърка криминалистите и да насочи разследването в съвсем друга посока.

Минути след като извършил убийството, напуснал апартамента и потеглил към дома си с автомобила. Край жилището си убиецът изхвърлил в улична шахта ролката тиксо, латексовите ръкавици и ключовете от дома на семейство Муса.

Сред вещите криминалистите открили в шахтата и два презерватива, които вероятно Мехмед Хасан изхвърлил по невнимание.

Братовчедът на Дамла бил сред първите разпитани по случая, но с държанието си с нищо не показал, че е замесен. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторния му разпит. Тогава той направил пред разследващите пълни самопризнания.

Още същия ден Мехмед Хасан повторил казаното и на разпит пред съдия.

По време на процеса убиецът поиска съкратено съдебно следствие, като по този начин си гарантира намаляване на присъдата с 1/3. Така от прокуратурата редуцираха исканата доживотна присъда до 29 години.

В крайна сметка кърджалийските магистрати постановиха присъда от 23 години.

“Моето мнение е, че съкратено съдебно следствие не би трябвало да се допуска в такива тежки случаи. По този начин отпада доживотната присъда, защото трябва да се наложи по-ниско наказание. Самопризнанието единствено облекчава работата на съдебната система”, твърди Дойчо Гелимачев.

Той е категоричен, че доверениците му не приемат дори увеличената с 2 години от Пловдивския апелативен съд и потвърдена от Върховния касационен съд присъда като достатъчно наказание.

“Трябва да има възмездие. В съдебната зала той се държеше, все едно нищо не е извършил. Това ни възмущаваше най-много - неговото безчувствено отношение към случилото се. Затова и смятаме, че наказанието не е достатъчно. Но така или иначе това е последна инстанция и ние трябва да се съгласим с решението, защото нямаме възможност за друго обжалване”, категоричен е адвокатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари