Убиецът Алберто получи най-хубавия подарък в затвора

0

След 18 г. и 8 месеца в затвора кюстендилецът Алберто Йорданов напуска килиите на Бобов дол предсрочно.

Добрата новина той чу навръх 54-ия си рожден ден - на 23 март, когато стана на 54 г. Тогава окръжният съд се произнесе с определение за предсрочно освобождаване на осъдения на 20 г. затвор за убийството на приятелката си, пише 24 часа.

Йорданов поиска условно предсрочно освобождаване за останалите 1 г. и 4 месеца, а магистратите уважиха молбата му.

Определиха изпитателен срок в размера на остатъка. Наложиха му пробационна мярка "ограничения в свободното придвижване". Има забрана да напуска населеното място, където ще живее за повече от 24 часа без разрешение от пробационния служител или прокурор, има и забрана за напускане на жилището, което обитава, от 22 до 6 ч.

Според затворническата управа след 2003 г. Йорданов е награждаван многократно за участие в мероприятия, свързани с художествената самодейност - рецитали, конкурси и др. Той е сред най-добрите художници зад решетките. Последното му награждаване е от 13 януари т.г. Наказван е за различни дисциплинарни нарушения, почти всички извършени в затвора в Пазарджик. След 2015 г. не е извършвал нарушения на реда. Завършил е квалификационен курс и е ангажиран в трудова дейност. Водил е десетки дела срещу държавата за различни нарушени свои права в затворите, където е бил.

Йорданов обича да рисува, а конете и библейските мотиви са му любими.

На 6 март 1989 г., когато е на 26 г. убива приятелката си Любомира. Тя е студентка във ВИФ и от 2 г. двамата имат връзка. В тези дни обаче са скарани, но той я обича до полуда. Отива да я търси в квартирата й в София, за да се сдобрят и да празнуват заедно 8 март. Носи нож и бутилка уиски. "Действително носех нож, но не, за да я убивам. Исках да я сплаша, че ако не тръгне с мен, ще се самоубия", спомня си зловещия ден Йорданов. Вместо сдобряване, обаче той я промушил неколкократно с нож и тя умира, а той е арестуван и осъден на 20 г. На 23 декември 1992 г. е пуснат в домашен отпуск за помен от смъртта на баща му. Не се връща обаче обратно в затвора. Бяга нелегално в Чехия, където се укрива 9 г. с паспорт на чуждо име. Там се запознава с момиче, а през 1997 г. се ражда и синът му Алберто. На 4 януари 2002 г. Интерпол-Прага го арестуват и на 10 юни го връщат обратно в България.

Лежи в затворите в Пазарджик и Бобов дол. През септември м. г. е настанен в затворническото общежитие в Самораново.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари