У нас пътищата на смъртта са 10!

0
Ако в близкото минало невралгичната „Петолъчка" беше мястото, на което всички шофьори се кръстеха, днес най-опасните точки за летовниците са общо около 10
Ако в близкото минало невралгичната „Петолъчка" беше мястото, на което всички шофьори се кръстеха, днес най-опасните точки за летовниците са общо около 10 Снимка: БГНЕС

Сезонът на отпуските дойде, а с него и бумът на катастрофите.

Ако в близкото минало невралгичната „Петолъчка" при Сливен беше мястото, на което всички шофьори се кръстеха на път за морето или на връщане от там, днес най-опасните точки за летовниците са общо около 10, пише Всеки Ден.

Само вчера двама души загинаха на една от тях - Каблешково-Ахелой, при челен удар на две леки коли.

Две деца пък пострадаха тежко при удар на магистрала „Тракия" малко след разклона за Сливен и Ямбол, след като баща им се заби в билборд. Тази отсечка обаче не влиза в най-опасните по статистиката на Пътната полиция. Катаджиите са нащрек най-вече край морето и по пътищата за Румъния и Шумен, откъдето без книжка в магистралата за Варна се включват стотици водачи всяко лято от вътрешността на страната.

От последния уикенд започнаха и големите тапи по пътищата в Бургаско. В неделя привечер придвижването от Созопол за областния град отнемаше повече от час и въпреки че пътят е двулентов в посока, навсякъде има камери и полицаи с палки, джигити, навлизащи в насрещното, не липсваха. Именно там през годините са ставали не една или две тежки катастрофи с много жертви.

От Бургаско в посока Варна критичните точки са три - при Поморие, между Несебър и курорта Св. Влас, както и преди Бяла и Обзор, тъй като там след изкачването и завоите следват няколко прави участъка с предпоставка за рисково изпреварване. Именно на пръв поглед на лесни за преодоляване и със свободен трафик места по пътищата на морето катаджиите регистрират най-смъртоносните удари.

Рядко катастрофи с жертви стават в района на Приморско, при т.нар. завой на Максим Стависки, където фигуристът уби младо момче и остави инвалид до живот младата Мануела Горсова.

Точно след виенето покрай река Ропотомо обаче следва още една опасна точка - преди село Варвара, където настилката е нова, пътят - уширен, и мнозина се изкушават да развиват високи скорости. Най-опасно остава движението при пътния възел за Каблешково, който свързва и пътя от магистрала „Тракия" директно за курорта Слънчев бряг, и пресича отсечката Бургас-Варна.

Едва догодина се очаква ремонтът там да започне и настилката да бъде оправена. По информация на катаджии вече има хора, които избират Подбалканския път от София, за да стигнат до морето, с цел да избегнат натоварената магистрала.

Вече започна и прииждането на гастарбайтерите от Германия, Австрия, Белгия и Швейцария, които заливат аутобана всяко лято и задръстват граничните пунктове. От сега до началото на септември колите с европейска регистрация ще тормозят всички от Калотина чак до отбивката на „Тракия" при Свиленград. Най-опасно е тъкмо там, защото масово турските шофьори вече заспиват зад волана, ако не са отдъхнали в Сърбия или някъде у нас.

Другият проблем, който създават, е, че се движат редовно в кортеж от по няколко автомобила и не дават възможност нито да бъдат изпреварени разумно, нито самите те разрешават подобни маневри, независимо дали става въпрос за скоростна отсечка, или за двулентов път. На другата посока - към Румъния, с повишен риск остава отсечката Русе -Бяла, където катастрофите са ежедневие.

Опасност дебне и в района на дунавския областен град, между Разград и Цар Калоян, напомнят от КАТ. Там, за разлика от родните шофьори, румънските са много по-бдителни, спазват дистанция, както и всички ограничения, наложени от знаците.

Кога са забранени тировете?

Тировете вече ще се движат по магистралите и първокласните пътища в петък и неделя. Забраната за движение на камиони над 12 тона от 17 до 20 часа в петък и в неделя от 14 до 20 часа остава само за 5 първокласни шосета. Това са пътищата от Ребърково до Ботевград (движението се пренасочва по пътя Ребърково-Своге-София), Русе-Велико Търново, Варна-Бургас и Бургас-Царево.

Забраната за тирове важи и за участъка Благоевград-Кулата на магистрала „Струма". Тя остава в сила и за тировете за празничните дни по магистрали и по някои първокласни пътища. Камионите над 12 тона се спират между 16 и 20 часа в последния работен ден преди празника и от 14 до 20 часа в последния почивен ден.

В началото на юни бе премахната забраната тежкотоварни камиони да се движат при температура над 35 градуса в три последователни дни. Това стана по настояване на превозвачите, които извадиха аргумент, че магистралите и първокласните пътища се ремонтират с полимермодифициран битум и той издържа на натоварване в горещините.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари