Турция затваря небето си за Холандия

0
Анкара призова холандският посланик да не се връща засега в Турция
Анкара призова холандският посланик да не се връща засега в Турция

Предвижда се Турция да предприеме санкции срещу Холандия заради кризата, която се разрази след като холандските власти изгониха турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Кая Саян, а преди това не резрешиха на външния министър Мавлют Чавушоглу да проведе митинг с турските избиратели за референдума на 16 април.

Сред санкциите, които Анкара предвижда да въведе срещу Холандия, се посочва на първо място анулиране на сътрудничеството в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ, цитиран от БТА, посочи, че между двете страни има много сериозно сътрудничество в тази сфера, но то временно ще се преустанови.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки "Пейтриът" край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

През 2013 г. холандският премиер Марк Рюте бе посетил ракетните установки "Пейтриът" в Турция. Очаква се да бъдат забранени и посещенията на холандски военни в базата Инджирлик.

Анкара призова холандският посланик да не се връща засега в Турция. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

"Анкара обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия", заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 милиарда долара, като преимущество има вносът - 3,9 млрд. долара, холандските инвестиции в Турция са около 21 млрд. долара срещу 9 млрд. долара турски инвестиции в Холандия.

Близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ считат, че забраната на холандските власти да пуснат турските министри и разразилата се криза ще имат положителен ефект за ПСР.

Депутатът Хюсеин Коджабайък в коментар за тв канал А хабер заяви: "Всъщност не трябва да се сърдим на Германия и на Холандия. Даже трябва малко да им благодарим. Защото забраните, които ни наложиха, ще повишат нашия рейтинг за референдума за конституционните промени най-малко с два пункта като реакция на техните действия. Може със сигурност да очакваме, че колебаещите се и даже част от избирателите, които са склонни да гласуват с "не", поради грубите действия на холадските власти може да променят позициите си към "да".

В същото време турски анализатори коментират, че след изборите в Холандия на 15 март може да се очаква нормализиране в отношенията между двете страни.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари