Турция затваря Босфора и Дарданелите за руски бойни кораби

1
Южната ни съседка официално нареже конфликта в Украйна „война“ и ще приложи споразумението от Монтрьо
Южната ни съседка официално нареже конфликта в Украйна „война“ и ще приложи споразумението от Монтрьо Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Южната ни съседка официално нареже конфликта в Украйна „война“ и ще приложи споразумението от Монтрьо

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и заяви, че Турция ще приложи съобразно това Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите, съобщиха турски медии.

Анкара ще прилага прозрачно всички положения в Конвенцията, според която членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море. Това е заявил Чавушоглу пред СиЕнЕн-Тюрк, предава БТА.

"Този конфликт вече се превърна във война; при това положение ние прилагаме съгласно това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна", каза министърът, цитиран от турския сайт Дувар.

Той напомни обаче, че член 19 в конвенцията предвижда изключение.

"Ако корабът на воюваща държава се завръща в собственото си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме прозрачно всички положения в (Конвенцията от) Монтрьо", заяви Чавушоглу.

Министърът посочи същевременно, че е изключително доволен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за преговори.

След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.

Турция вече даде достатъчно сигнали за Кремъл на чия страна застава, коментира военният експерт Тодор Тагарев. Така Русия няма да може да подсили от юг силите си, обясни бившият служебен военен министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари