Турция започва строеж на АЕЦ край Резово?

0
Така ще се унищожи живописната морска природа, възможностите, с които разполага за туризъм и отдих
Така ще се унищожи живописната морска природа, възможностите, с които разполага за туризъм и отдих

Българските власти си правят оглушки относно заявеното от Турция намерение да построи третата си АЕЦ на 10 км от българската граница, от другата страна на Резово – в Инеада, провинция Къркларели.

Проектът не може да се реализира без съгласието на България. Турските еколози се надигнаха, най-вероятно и българските природозащитници ще направят същото, съобщава Ureport.

Анкара планира този проект от няколко години, но не го стартира. В интервю пред държавната Анадолска агенция обаче министърът на енергетиката и природните ресурси във временното правителство, което управлява до предсрочните избори на 1 ноември, потвърди намерението.

Турция планира да построи третата си атомна централа в района на Инеада, заяви Али Ръза Алабоюн. Китайски, японски и американски фирми са проявили интерес.

„Китайски компании и базираната в САЩ „Уестингхаус“ са проявили интерес досега. Подписали сме меморандум за разбирателство. Японски компании също се интересуват от проекта“, каза Алабоюн.

Тази седмица премиерът Бойко Борисов беше на визита в Истанбул, но темата не беше нито коментирана, нито спомената като коментирана.

Възраждането на проекта обаче отново възпламени протестите на еколозите и на местното население, които бяха позатихнали, предаде БНР.

Еколозите са категорично против, понеже подобен проект ще унищожи уникалните природни лонгозови гори на Странджа,които обитават над 184 вида птици и над 600 вида животни. Тук се намира една от общо четирите екосистеми от рядко срещаните в света лонгозови гори.

Местните жители също са категорично против, защото смятат, че ще се унищожи живописната морска природа, възможностите, с които разполага за туризъм и отдих.

Според Яшар Мерсин, председател на местната екологична организация подобен проект не може да се реализира без одобрението на България и на българската общественост. Проектът застрашава не само нас, но и България, казва той.

Последното село в този район е само на 500 метра от българската граница. Поради това без съгласието на съседна България не може да се осъществи подобен проект. За това има международни институции, ще поискаме тяхната намеса,за да не се допусне строителството на третата атомна централа в нашия район, казва той.

В същото време друг министър – по горите и водите, Вейсел Ероглу, отрече твърденията на Алабоюн и това внесе объркване.

„Преди десетина години беше разработен план за построяване на три атомни централи в Турция, между които беше включен и проектът за Инеада. Към момента се работи по проектите на Мерсин Аккую и Синоп, проект за Инеада няма”, заяви Ероглу на пресконференция.

Според източник от енергийната комисия в турския парламент, опция за третата АЕЦ в Турция е в Къръккале край Анкара.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари