Турция забранява лимоновия сок в бутилки

3
Решението е мотивирано от това, че в т.нар. лимонов сок няма лимони
Решението е мотивирано от това, че в т.нар. лимонов сок няма лимони

Решението е мотивирано от това, че в т.нар. лимонов сок няма лимони

Турция ще забрани производството и продажбата на "лимонов сок" в бутилки, съобщи представител на министерството на земеделието и горите, цитиран от "Хюриет дейли нюз" и БТА.

Решението е мотивирано от това, че в т.нар. лимонов сок реалното съдържание на сок от лимони е в най-добрия случай минимално, обясни Селим Каплан, ръководител на службата по храните на министерството.

"Подобни постъпки направихме през 2023 г. и по отношение на продукти като дресинга от нар, сока от нар и сиропа с вкус на нар", посочи Каплан.

По думите му решението за забрана на "лимоновия сок" се очаква да бъде публикувано съвсем скоро и тогава такива продукти няма да бъдат произвеждани в Турция и поставяни на щандовете в магазините.

Според Каплан при осъществените изследвания не е било установено наличието на сок от лимони в т.нар. лимонов сок.

"За съжаление, няма лимон в голямото мнозинство от продуктите на пазара сега. В някои продукти лимон е установен в много малки количества, а останалото съдържание е от други съставки", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    до 1
    Лимонтузу, буквално от турски лимонена сол, е всъщност винена или тартарова киселина (C₄H₆O₆). Не мога да кажа какво е имало в т.нар. лимонов сок, който са тествали в Турция, но ако е било лимонена киселина (C₆H₈O₇), автоматично значи, че няма общо с лимонтузу. Дали едната киселина „успешно“ замества другата, не съм химик, и не мога да кажа.
  • 3
    2
    До 1
    Ееее,друго си е да си умен,благодаря ти ,че ни даде толкова важна и интересна информация.
  • -2
    1
    Ерзац
    Заместител на лимонената киселина е така нареченото лимонтузу. Използва се от над 100 години. Сега ли открихте , че все повече заместители има на естествените сокове ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари