Турция увеличи минималната работна заплата с 55 евро

1
Брутната минимална месечна работна заплата през 2021 г. ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на около 391 евро
Брутната минимална месечна работна заплата през 2021 г. ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на около 391 евро

Брутната минимална месечна работна заплата през 2021 г. ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на около 391 евро

Турското правителство увеличи месечната минимална работна заплата за идната година с около 500 турски лири /54.90 евро по днешния курс/ в сравнение с тази през 2020 г., предава БТА.

Министърът на труда и социалните грижи Зехра Зюмрют Селчук обяви, че брутната минимална месечна работна заплата през 2021 г. ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на около 391 евро /спрямо 2943 турски лири през 2020 г./, след като приключиха оспорваните преговори между синдикатите и Комисията за определяне на минималното трудово възнаграждение в Турция.

Нетната минимална работна заплата ще бъде 2825 турски лири, което се равнява на около 308 евро /срещу 2325 лири през 2020 г./.

По думите на министъра, сумата от 2825 турски лири се отнася за несемейните и работници и служители и за тези без деца. Месечното минимално възнаграждение на семейните работници и служители и на родителите ще бъде 3313 турски лири.

Социалният министър посочи също, че "с укази на президента Реджеп Тайип Ердоган бяха инициирани насърчителни програми в размер на над 45 милиарда лири подкрепа, за да намалим негативните последици от пандемията.

Изплатихме осигурителни вноски в размер на 2,5 млрд. турски лири на над 3 млн. работещи. Осигурихме продължаване на трудовите отношенията с прилагане на кратки програми за заетост, които бяха удължени от 3 на 6 месеца. От месец април досега правителството е изплатило помощи в размер на 6,5 млрд. турски лири,".

От синдикатите обаче изразиха несъгласие с решението на правителството .

"Противопоставяме се на решението, не сме съгласни. Определената нетна минимална заплата е недостатъчна, далеч не отговаря на нуждите и очакванията на работниците и служителите. Работниците са изправени пред все по-големи трудности пред препитанието си", каза секретарят на най-големия работнически синдикат Тюрк-иш Назми Иргат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук