Турция ще разработва второто в света най-голямо находище на редки елементи

1
Запасите на находището се оценяват на около 694 милиона тона редки елементи
Запасите на находището се оценяват на около 694 милиона тона редки елементи Снимка: Getty Images

Запасите на находището се оценяват на около 694 милиона тона редки елементи 

Турция откри огромно находище на редки елементи в централната част на Анадола, съобщи Dаіlу Ѕаbаh, цитирана от МениджърНюз.

За него се твърди, че е второто по големина в света. Геоложки проучвания там се провеждат от много време, но досега не даваха резултат. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред местните медии, че огромното находище на редки елементи се оценява на запаси от около 694 милиона тона.

Най-голямото находище на редки елементи е в Китай със запаси от 800 милиона тона. Ценните метали се използват в области като авиацията, отбраната, космическата индустрия и биомедицината. От турската минна компания Еtі Маdеn прогнозират, че първоначално около 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да достигне до 570 000 тона с голяма инвестиция в по-голямо индустриално съоръжение в близко бъдеще. Смята се, че около 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - елемент, използван като гориво в ядрената индустрия, ще бъдат произведени от преработената руда.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез коментира, че ще бъде сравнително евтино да се добиват елементи, тъй като находището е изключително близо до повърхността на земята.

"От 17-те известни редки елемента ще можем да произведем 10 от тук", заяви той. Откритието ще позволи огромно местно производство на редки елементи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Русенец
    Има и друго находище на редки елементи и то е у нас в Челопеч,но е дадено на американци,регистрирани в Канада като канадска фирма която изважда уж само злато.Е не е така за съжаление.От концесията България получава 3 пъти по-малък процент от държавите в Африка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари