Турция няма да продължи мирния процес с кюрдските бунтовници

0
Турция забрани почти всички кюрдски политически партии през годините
Турция забрани почти всички кюрдски политически партии през годините

Турският президент Тайип Ердоган заяви във вторник, че не е възможно да продължи мирният процес с кюрдските бунтовници и призова парламентът да свали имунитета на политици, които имат връзки с "терористични групи", предаде "Ройтерс".

Коментарите на Ердоган идват дни след като турските военновъздушни сили бомбардираха лагери в Северен Ирак на Кюрдската работническа партия (ПКК). ПКК заявиха, че въздушните удари правят мирния процес безсмислен, но все още не са заявили, че спират примирието с Турция.

"Не е възможно за нас да продължим мирния процес с тези, които заплашват националното ни единство и братство", заяви Ердоган на пресконференция в Анкара преди заминаването си на официално посещение в Китай.

Турция започна преговорите през 2012 г., в опит да спре бойните действия с бунтовниците от ПКК в предимно кюрдската югоизточна част на страната, при които са загинали около 40 000 души от 1984 г. насам.

Крехко примирие е в сила от март 2013 г., но Турция започна да нанася въздушни удари, след като няколко полицаи и войници в региона бяха убити при нападения, за които се обвинява ПКК.

Кюрдите твъrдят, че чрез съживяването на открития конфликт с ПКК, Ердоган се стреми да подкопае подкрепата за прокюрдската опозиционна партия в парламента в навечерието на възможни предсрочни избори и да разпали националистически настроения.

Прокюрдската Народна демократична партия спечели изненадващо 13% от гласовете в изборите на 7 юни, като в същия момента партията на Ердоган изгуби мнозинството в парламента за първи път от 2002 г. насам. Кюрдите съставляват близо 20 процента от 77-милионното население на Турция.

Турция забрани почти всички кюрдски политически партии през годините. Ердоган, който наскоро обвини НДП във връзки с ПКК, заяви, че иска закриването на партията, но призова парламентът да снеме имунитета на политици с връзки с "терористични групи".

Ръководителят на НДП Селахатин Демирташ отрече обвиненията на Ердоган.

"Ние не сме извършили никакви престъпления. Единственото ни престъпление е, че спечелихме 13% от вота на изборите", каза той в парламента.

Демирташ също обвини Ердоган, че възпрепятства плана на лидера на ПКК Абдула Йоджалан, който е в затвора в момента, да разоръжи своите последователи.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари