Турция не пуска през Босфора минотърсачи за Украйна

2
Дарените кораби от Великобритания няма да минат, докато има война, обявиха от Анкара
Дарените кораби от Великобритания няма да минат, докато има война, обявиха от Анкара Снимка: ЕПА / БГНЕС

Дарените кораби от Великобритания няма да минат, докато има война, обявиха от Анкара

Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, за да бъдат използвани от Украйна, тъй като това ще наруши международния договор, регулиращ преминаването през турските проливи по време на война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец Великобритания заяви, че ще прехвърли два кораба за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция.

Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в собствените си бази.

Турция прилага Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и щателно, за да предотврати ескалация в Черно море, заяви още Президентството.

Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    ...
    Реджеб има гръбнак. Денков е като преварена юфка.
  • 2
    2
    що да се разбират?!?
    Западът, демек ние, казва - Русия води пълномащабна война в Украйна! На тебе трябва някой да ти го обясни по-популярно ли?!?
  • 1
    1
    Напомням
    Война обявена НЯМА, така че Турция няма как да наруши Конвенцията от Монтрьо. Всеки си тълкува конвенциите и международните договори както му е угодно. Едните тълкуват войната като специална военна операция, другите тълкуват специалната военна операция като война :) Да се разберат Путин и Ердоган това война ли е не е ли...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари