Турция натискала съюзниците си в НАТО да смекчат позицията си към Беларус

1
Мотивите на Турция засега не са ясни
Мотивите на Турция засега не са ясни Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мотивите на Турция засега не са ясни

Турция е оказала натиск върху съюзниците си в НАТО да смекчат официалната реакция по отношение на принудителното приземяване на пътнически самолет и ареста на журналист-дисидент в неделя, са казали пред Ройтерс двама дипломати, запознати с въпроса, съобщи БТА.

30-те членки на НАТО разпространиха вчера изявление от два параграфа, в което осъждат приземяването на полет на компанията "Райънеър" и ареста на журналиста Роман Протасевич, но не включиха наказателни мерки, да каквито настояваха балтийските страни и Полша.

Декларацията беше и по-малко остра, отколкото публичните изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който нарече инцидента "възмутителен" и "държавно отвличане".

Анкара е настояла в текста да не бъде включвано никакво споменаване на подкрепа за повече санкции от Запада срещу Беларус и призиви за освобождаване на политическите затворници в страната, са казали източниците. Били са премахнати и заплахите за прекратяване на сътрудничеството на НАТО с Беларус.

Мотивите на Турция засега не са ясни. Според дипломатите Анкара може да се опитва да съхрани връзките си с Москва, най-близкия съюзник на Беларус, и да съхрани икономическите си отношения с Беларус чрез "Търкиш еърлайнс", която има ежедневни полети до Минск. Друга възможност е желанието на Турция да посрещне руски туристи това лято след пандемията от КОВИД-19.

Турското външно министерство не е отговорило на молба за коментар на информацията. Официален представител на НАТО е заявил, че позицията на алианса е била договорена с консенсус от всичките 30 членки. "Ние не съобщаваме подробности от дискусиите в Северноатлантическия съвет, които са конфиденциални", е казал представителят.

Според източниците позицията на Турция е разочаровала някои съюзници, особено Полша, Литва и Латвия, които са настоявали за по-твърда формулировка.

Трети дипломат е казал, че Турция е настоявала главно за използване на различни формулировки от тези на ЕС, който включи предложения за санкции.

"Много съюзници бяха много разгневени на Турция. За НАТО беше важно за отговори и не е ясно защо Анкара би искала да защитава (беларуския президент Александър Лукашенко", е казал европейски дипломат, присъствал на дискусията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари