Турция може да затвори Босфора за руснаците?

0
Статутът на Босфора и Дарданелите е гарантиран от международни споразумения
Статутът на Босфора и Дарданелите е гарантиран от международни споразумения

Растящото напрежение и задаващите се санкции между Русия и Турция събудиха въпроса за това дали официална Анкара може да използва в конфликта затварянето на Проливите за руски кораби.

Това би принудило Москва да заобикаля цяла Европа през Гибралтарския проток и цялото Средиземно море, което отнема 13-14 дни, предаде Economic.bg.

Руски медии веднага отговарят, че дори да се направи такъв опит, той ще се провали, тъй като статутът на Босфора и Дарданелите е гарантиран от международни споразумения, подкрепяни от САЩ и водещите сили в света. Освен това руснаците използват и транспортни кораби под други национални флагове.

От месеци насам руски военни кораби, бойни и транспортни, преминават през проливите между Черно и Егейско море на път за Сирия. С десантни кораби бяха прехвърлени стотици морски пехотинци и техника. Преди 2 месеца Reuters разказа за разработена система за превози между Новоросийск в източната част на Черно море и военноморската база в сирийския град Тартус.

Ограниченията върху действията на Анкара са толкова големи, че дори да се смята под военна заплаха, остава длъжна да пропуска всички кораби, включително под флага на потенциалния противник, и през деня, но има право да определя курса им през Проливите.

Това е определено от Конвенцията от Монтрьо от 1936г., регулираща режима за преминаване през Босфора и Дарданелите, припомня РБК. Това е един от най-старите действащи международни договори, по който Турция и Русия са страна.

В чл.2 е записано, че търговски кораби могат безпрепятствено да минават „денем и нощем, независимо от флага и товара си“. Ако Турция е във война, тя е длъжна да пропуска граждански кораби на приятелски и неутрални държави, но само нощем и по определен от Анкара морски път, пише „Дневник“.

По отношение на военните кораби в мирно време турските власти са длъжни да пропускат такива с малък и среден тонаж, а за държавите от черноморския регион – от всякакъв клас. Единственото ограничение е да минават един по един или с минимален ескорт (до 2 миноносеца).

При война или при военна заплаха Анкара преценява кого от бойните флотилии да допусне в Проливите. Но ако не е официално обявена война, Турция е длъжна да пропуска чужди кораби, при условие, че са се оказали откъснати от база на своя военноморски флот. За затваряне на Босфора и Дарданелите е нужно съгласието на ООН.

Турция отказа да се присъедини към изработената през 1982г. Конвенция на ООН за морско право и така статутът остана да се определя според Конвенцията от Монтрьо.

През 1994г. Анкара едностранно въведе Регламент да корабоплаването през Проливите, даващ й право да ги затваря при научни, ремонтни, сондажни, полицейски и други операции. Кораби с дължина над 200 м могат да минават само в светлата част на денонощието и с турски лоцман. При подозрение, че са нарушени екологични или други национални норми, може да се прави проверка на товарните кораби.

Това важи особено за превозващите петрол и ограничава достъпа на руски танкери, потеглящи от Новоросийск с нефт от Русия, Казахстан, Азербайджан и Туркменистан.

По данни на руската „Транснефт“ през миналата година през Проливите са минали 124 млн. т. петрол и петролни продукти, от които руският петрол е бил 24.6 млн. т, а продуктите - 37.2 млн. т.

От руските черноморски пристанища се изнася също руско зърно (19.2 млн. т. за първите девет месеца на 2015 г.), черни метали (10-8 млн. т) и въглища (6 млн. т), но не е ясно колко от тях са минали през Босфора.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари