Турция иска извинение от Франция заради инцидент в Средиземно море

1
Турция все още очаква извинение от членката на НАТО Франция във връзка с морски инцидент в Средиземно море
Турция все още очаква извинение от членката на НАТО Франция във връзка с морски инцидент в Средиземно море

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че Турция все още очаква извинение от членката на НАТО Франция във връзка с морски инцидент в Средиземно море, който накара Париж да прекрати участието си в морска операция на НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Акар каза, че Франция трябва да предостави технически данни на НАТО, за да подкрепи твърденията си, че турски военен кораб, ескортиращ товарен кораб, заподозрян в участие в трафик на оръжия за Либия, е използвал радарни светлини, за да освети френската фрегата Курбе, предава БТА.

Ние все още чакаме извинение от нашите френски съюзници, посочи Акар на проява в истанбулския университет Богазичи. Ние няма да им позволим да приключат /този случай/ и ще го следим докрай, посочи турският министър на отбраната.

Коментарът на Акар бе направен няколко дни, след като съветникът по националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън заяви, че САЩ много "съчувстват" на Франция в спора с Турция. О'Брайън посочи, че "не е добре" за съюзници от НАТО да използват радарите си един спрямо друг, за да се осветяват.

Франция заяви, че е действала след получена разузнавателна информация от НАТО, че цивилен товарен кораб може да е включен в трафик на оръжия за Либия. Фрегатата Курбе бе част от мисията на НАТО "Морски страж", която помага за осигуряване на морската безопасност в Средиземно море.

Турция обвинява Франция, че лъже, и настоява, че френската фрегата е проявила агресивност спрямо турския конвой.

Не само че френският кораб не е бил обезпокоен, но френският кораб е извършил много опасна маневра срещу движещ се напред турски конвой от три кораба, навлизайки между тях със скорост от 20 морски мили, заяви Акар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари