Мевлют Чавушоглу: Дадохме строго предупреждение на посланиците на Германия и Франция

0
Терористичните организации могат да действат свободно в тези страни. Това трябва да спре
Терористичните организации могат да действат свободно в тези страни. Това трябва да спре

Терористичните организации могат да действат свободно в тези страни. Това трябва да спре

Турското външно министерство връчи протестни ноти на посланиците на Германия и Франция в Анкара във връзка с демонстрациите на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК, която е призната за терористична в Турция) в тези страни. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу пред Anadolu във вторник, цитиран от ТАСС.

"Става дума за митинги, на които са били показвани символи, знамена на терористи. Вчера в Министерството на външните работи бяха извикани посланиците на Германия и Франция. Бяха им връчени бележки за подобни действия на терористични организации. Дадохме им строго предупреждение", каза той.

Чавушоглу добави, че Анкара е поискала "да не се допускат повече такива действия". Министърът отбеляза, че през последните два дни в тези страни са се състояли митинги на поддръжници на ПКК.

"Подкрепата [за ПКК] в тези страни трябва да спре. Казваме това както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО", каза той.

По отношение на позицията на Турция относно приемането на Швеция и Финландия в НАТО министърът припомни, че несъгласието е свързано с подкрепата на тези държави за дейността на ПКК.

"Позицията на Турция няма да се промени. Терористичните организации могат да действат свободно в тези страни. Това трябва да спре", каза Чавушоглу. Въпреки това той подчерта, че "всички смятат, че опасенията на Турция трябва да бъдат взети предвид" в процеса на приемане на нови членове в алианса.

На 18 май посланиците на Финландия и Швеция в НАТО Клаус Корхонен и Аксел Вернхоф връчиха на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг молбите на страните си за членство. Същия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в НАТО, докато те не определят отношението си към терористичните организации, по-специално към ПКК. На 21 май Ердоган заяви, че Турция ще подкрепи присъединяването на посочените държави, ако те ясно демонстрират солидарност с Анкара по отношение на нейните опасения за сигурността. Ердоган коментира също, че срещите на турската делегация с представители на Финландия и Швеция "не са преминали според очакванията. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари