Турският президент рони сълзи за загиналите в преврата

0
Ердоган: Ние ще продължим да се чистим от вируса във всички държавни органи
Ердоган: Ние ще продължим да се чистим от вируса във всички държавни органи

Докато света критикува Ердоган да прекалените репресии, които предприема срещу дръзналите да го свалят от власт чрез преврат, турският президент рони сълзи за загиналите в онази кошмарна петъчна вечер. 

 

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц, заяви, че поведението на Ердоган е абсолютно неприемливо. "Един човек взима произволни решения, които са неприемливи, а това не е подподящо за стратегически съюзник, когато страната иска да се присъедини към ЕС", заяви Шулц. 

 

Само преди няколко месеца именно Ердоган постави условие на европейските страни в съюза да му платят 6 милиарда евро, за да държи мигрантите далеч от границите им, а в замяна освен сумата поиска и свободно движение на турските граждани в Европа, предаде агенция ПИК.

И докато Ердоган плаче за загиналите в преврата, страните от ЕС го критикуват, ООН алармира, че над 1500 мигранти са платили хиляди евро, за да се избягат от Турция, а ситуацията в южната ни съседка усложнява положението и на бежанците, които чакат първия удобен момент да напуснат Турция и да поемат към сърцето на Европа.

Междувременно наред със сълзите, Реджеп Ердоган повтаря непрекъснато, че иска да върне смъртното наказание в страната, което окончателно може да разруши и без това крехките мостове на Турция към ЕС. От 1984 година насам, смъртното наказание в страната е законно премахнато, като през 2004 година то се превръща в задължителна част от договора на Турция да стане членка на ЕС. 

От Европейския съюз имат твърда и непоколебима позиция против смъртното наказание, а премахването е задължително условие на която и да е страна да стане членка.

Въпреки това, дали от тълпата която вчера крещеше на площада в Анкара "искаме смъртно наказание за генералите и войниците участващи в преврата" или защото самият Ердоган иска да ги накаже по най-суровия начин, турският държавен глава заяви: "Ние ви чуваме. В една демокрация каквато сме ние, ще го получите". Той заяви категорично, че ще проведе разговори с политици от опозицията за връщане на смъртното наказание и поиска от САЩ да му предоставят на тепсия неговия основен враг Фертуллах Гюлен, който според Ердоган е отговорен за този метеж. 

"Ние ще продължим да се чистим от вируса във всички държавни органи, защото този вирус се е разпространил. Той е като рак и обгърна държавата", заяви Ердоган на фона на повече от 250 турски граждани, които загинаха по време на преврата. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари