Турските чушки и домати са най-опасният зарзават

0
Купувайте български - при тях не се налага използване на много изкуствени торове, както е в по-горещите държави
Купувайте български - при тях не се налага използване на много изкуствени торове, както е в по-горещите държави

Чушки и домати, който не яде... той голям не ще да порасте! Особено ако зарзаватът е турски. Оказа се, че турските чушки, които са вкарани в страната ни през последния месец, са най-опасният зарзават, сочат данни на системата за бързо оповестяване за проблемни храни на Евросъюза.

На всичкото отгоре задължение на граничните власти е да проверяват само един от десет камиона, влизащи от южната ни съседка. Четири от общо 16-те съобщения за проблемни партиди хранителни продукти, хванати на границата ни, пък са за домати, отново от Турция.

Както при чушките, така и при доматите е установено наличие на пестициди, забранени за използване в Европейския съюз - тетрадифон, оксамил, Форметанат и процимидон.

Няма начин да разпознаете в кой зеленчук има пестициди или нитрати, казват експертите. Това може да се установи само при лабораторен анализ. Все пак според тях е най-сигурно да се купуват български зеленчуци. Причината е, че при производството им у нас не се налага използване на много изкуствени торове, както е в по-горещите държави.

Източник: SNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари