Турски дипломати проявиха интерес към Русенската корабостроителница

0
За съжаление обаче собствениците в лицето на синдика на КТБ не осигуриха достъп до самото предприятие, съобщиха от областна управа
За съжаление обаче собствениците в лицето на синдика на КТБ не осигуриха достъп до самото предприятие, съобщиха от областна управа Снимка: Областна администрация

Обсъдиха възможностите за привличане на турски инвестиции в региона

Това стана на среща на Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов с ръководителя на Търговската секция към посолството на Република Турция в София Синем Таштан и Есин Топчу също от чуждестранната мисия. От срещата стана ясно, че районът на Русе представлява сериозен интерес за бизнес развитие на турски фирми. Статистиката сочи, че турските инвестиции в страната ни възлизат на малко над 2.5 милиарда евро, като в България има около 70 големи стратегически фирми от южната ни съседка и приблизително 2 500 малки и средни компании. Оказва се, че приоритет за турската страна е развитието на спедиторския бизнес, като специално внимание ще бъде отделено на изграждането на логистични складове. Според тях изграждането на втори мост над река Дунав при Русе е изключително наложително, тъй като оттук преминава основният поток от хора и стоки от Турция към Европа и обратно. След като Българинов запозна в детайли дипломатите с перспективите за инвестиране в Русенско, те посочиха, че се интересуват и от опциите за установяване на фирми на територията на промишлените зони в града. По техни думи ковид-пандемията не е повлияла негативно на стопанските отношения между двете държави, като дори напоследък се отчита и засилен интерес за инвестиране в България.

По-рано през деня представителите на посолството на Турция заедно със Синан Хебибов посетиха и района на бившата корабостроителница. За съжаление обаче собствениците в лицето на синдика на КТБ не осигуриха достъп до самото предприятие, съобщиха от областна управа. Идеята е нейната дейност отново да бъде възродена и така да се съживи едно емблематично за цялата страна предприятие, което допреди е давало препитание на близо 2 000 души, коментират още от администрацията.

За целта още до края на следващата седмица Българинов ще изпрати писмо до посолството в София за това с каква техника разполага завода в Русе и кораби с какъв габарит могат да бъдат ремонтирани тук. Отговор ще бъде даден и на други специфични въпроси като като какви комплексни услуги може да предложи заводът. Българинов изтъкна, че това е единствената толкова добре оборудвана корабостроителница по поречието на река Дунав и освен ремонт могат да се строят и кораби. Българинов настоя пред представителите на турската държава при намиране на инвеститор от тяхна страна новото търговско дружество да бъде регистрирано в Русе, за да може данъците да остават за развитието на града. Срещата идва близо две седмици след визитата на посланика на Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари