Турски дипломат направи ключово изказване за България

0
България е страната, която проявява най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск
България е страната, която проявява най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск

България е страната, която проявява най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск, тя е вратата на Турция към Европа, заяви турски дипломат в Кърджали, цитиран от БГНЕС.

Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани днес посети областния управител на Кърджали Никола Чанев, двамата обсъдиха актуални външно-политически и социално-икономически теми от двустранното партньорство, съобщиха от администрацията. 

Дипломатът даде висока оценка на активните търговски връзки, а неотдавнашната визита на премиера Бойко Борисов в Анкара определи като много успешен знак за още по-силно приятелство и добър диалог. 

„България е страната, от която Турция среща най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск. В момента в Турция пребивават 3,5 млн. бежанци от Сирия и Ирак, а за тях са изразходвани над 25 млрд. долара. Турция изпълни ангажиментите си по споразумението с ЕС, но досега е получила само 700 млн. евро от предвидените два транша от по 3 млрд. евро, което я натоварва с прекомерно финансово бреме. Отпадането на визите и присъединяването към ЕС са другите две стъпки, които страната ни очаква в отговор на усилията си в защита на границите“, посочи Ергани. 

Той подчерта, че България е вратата на Турция към Европа, а турците у нас и изселниците ни там са здравият мост между двете държави. 

Домакинът Никола Чанев заяви, че Турция има ключова роля за решаване на бежанската криза, а стабилните междусъседски отношения са приоритет не само на правителствено, но и на регионално ниво. 

„Борисов и Ердоган дадоха добър пример за това, защото взаимодействието между нашите две страни е важно не само на Балканите, но и в общоевропейски мащаб. Съзнаваме заслугите на Турция за овладяване на потока от бежанци и това, че изпълнявате стриктно поетите към ЕС ангажименти с цената на много средства. В наше лице имате партньор и приятел“, отбеляза Чанев. 

Двамата коментираха и въпроси, свързани с развитието на бизнес-контактите и ръста на турските инвестиции у нас, както и подготовката на инициативи за сближаване на бизнеса на Балканите. 

На срещата присъства и заместник областният управител Леман Али.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари