Турската лира удари дъното!

3
Стотици българи нападат Одрин през уикенда
Стотици българи нападат Одрин през уикенда

Безпрецедентен срив на турската лира се отчита през последните няколко дни, като дъното е регистрирано тази сутрин

В момента 1 лира струва едва 22 стотинки, въпреки че в чейндж бюрата традиционно се купува за малко отгоре - между 23-25 стотинки според валутния офис, пише TrafiicNews.

Турската лира достигна рекордно ниско ниво и спрямо щатския долар, достигайки 7.56120. Доларът пък леко се покачи спрямо еврото и съответно спрямо лева, като днес се 1$ е с курс 1,65 лв или 0,84 евро.

Ниския курс на двете валути означава изгодни условия за всички, които ходят на шопинг в Турция, както и за поръчващите стоки от САЩ и от Китай, където обикновено валутата за търгуване в онлайн сайтове е доларът.

Има обаче и няколко неща, които трябва да се имат предвид - в популярните търговски градчета като Одрин, Лозенград и Чорлу съдържателите на магазините ежедневно коригират цените спрямо промените, за да не претърпяват значителни загуби.

При отварянето на границата на Турция, след продължилата месеци блокада заради COVID-19, българите масово се отправиха на шопинг, като най-неотложно запълват резерва на лекарства и препарати. Мнозина пък се оглеждат за строителни материали и домашни потреби, които по правило са значително по-евтини в южната ни съседка.

Икономисти отчитат, че слабостта на лирата е факт, въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че турската икономика ще се свие по-малко от очакваното тази година. Международната икономическа организация прогнозира спад от 4,8% през 2020 г. Но това беше преразгледано на 2,9% в междинната си икономическа перспектива.

В понеделник кредитната агенция Moody’s намали инвестиционния рейтинг на турския дълг до най-ниското си ниво досега, позовавайки се на опасенията относно валутните резерви на Турция и нарастващата доларизация. Освен това Турция е белязана и от сериозна инфлация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари