Многохиляден митинг поиска оставката на Ердоган заради евтината лира

11
В същото време десетки хиляди българи са на пазар в Истанбул и Одрин поради същата причина
В същото време десетки хиляди българи са на пазар в Истанбул и Одрин поради същата причина

В същото време десетки хиляди българи са на пазар в Истанбул и Одрин поради същата причина

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу говори на многогохиляден митинг в Мерсин, в южната част на страната, като поиска оставката на турския лидер Тайип Ердоган на фона на рекордния спад в обменния курс на лирата, предава РИА Новости, цитирана от вестник Сега.

Той няма нужда да подава оставка, ние ще го изпратим... Аз ще донеса мир, демокрация, справедливост“, каза Киличдароглу в отговор на лозунгите на митинга с искане за оставката на Ердоган. Излъчването на митинга мина в профила на опозиционния лидер в Twitter.

Той призова всички турски граждани да се обединят, включително тези, които са гласували за Ердоган в миналото. "За да спечелят всички, ще отидем до урните и ще свалим тази диктатура. Давам ви думата си", каза Кълъчдароглу.

Турската валута, която в началото на годината се търгуваше при курс от 7,4 лири за долар, поевтиня с почти 50% през годината до 13,9, а на 23 ноември постави нов антирекорд, падайки с 16% . Такъв рязък спад на лирата на ден е най-високият за последните 20 години. Това се случи, след като на 18 ноември централната банка на Турция реши да намали лихвения процент на 15% от 16%, след което Ердоган отново се изказа в телевизионно обръщение в подкрепа на намаляването на лихвения процент, с аргумента, че това ще доведе до намаляване на инфлация.

По-рано лидери на основните опозиционни партии в Турция обвиниха Ердоган в некомпетентност и призоваха за предсрочни избори на фона на рекордния спад на обменния курс на лирата. Турският лидер отхвърли призива, като каза, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по план през юни 2023 г.

В същото време десетки хияди българи отново бяха в Одрин и Истанбул на пазар, след като през седмицата турската лира падна до рекордните 13 стотинки, предава Би Ти Ви.

Рибата преди Никулден е три пъти по-евтина от цените, на които се продава у нас. Същото важи за други хранителни продукти, дрехите и лекарствата.

За търговците шопинг истерията е глътка въздух, но здравните власти са притеснени от струпването на хора и опасността от по-интензивно разпространение на COVID-19. Те настояват за по-строг контрол на границата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари