Туроператори искат възобновяване на автобусните екскурзии в страната

0
Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни не туристически организации
Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни не туристически организации Снимка: Pixabay

Превозвачи и туроператори настояват от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат възобновени при предварително определени правила за пътуване, пише БГНЕС

В писмо до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения двете организации - Национално сдружение случаен превоз и Българска регионална туристическа камара поискаха точни и ясни отговори на два въпроса: Чартърите организирани от туроператори посредством сключването на договор за организирано пътуване в което са включени транспорт и хотелско настаняване разрешени или забранени са? Еднодневните екскурзии в страната, които според Закона за туризма не са организирани мероприятия забранени ли са или разрешени?

Повод за тяхната реакция е разпространилата се традиция за провеждане на екскурзии до Занзибар и двусмислените отговори на министрите ,че пътуванията са разрешени за индивидуални пътувания. По този начин индивидуалните пътувания до Занзибар се превърнаха в масови организирани пътувания до острова рекламирани по всички медии и социални мрежи.

Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни не туристически организации. От БРТК и НССП отбелязват, че според допълнителните разпоредби на Закона за туризма „туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи период, по кратък от 24 часа“ не са организирани пътувания и така погледнато за тях ограниченията не важат, но е факт че еднодневните пътувания се организират.

Търпимостта на туроператорите и туристическите автобусни превозвачи е изчерпана и те се обръщат с искане към трите министерства с ясно разяснение на поставените въпроси.

Според БРТК и НССП е крайно наложително автобусните екскурзии да бъдат разрешени от 01.03.2021. при разписани правила като се аргументират с факта, че 10-часов полет в затворено помещение /самолет/ не може да се сравнява с неколкочасово пътуване в автобус в страната.

Двете организации отчитат добрата епидемиологична обстановка в страната и протичащата ваксинация и считат, че при определени ясни правила за пътуване организираните автобусни екскурзии в страната не само ще подпомогнат сектора, но и ще допринесат за подобряване на здравословното и психическо състояние на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари