Цветозар Томов: Гласуването само с машини крие рискове

0
ЦИК трябва да е независима, това няма да стане след промените в Изборния кодекс
ЦИК трябва да е независима, това няма да стане след промените в Изборния кодекс Видео: БНТ

Голямата въпросителна на предстоящите избори ще е гласуването само с машини. ЦИК трябва предварително да тества процеса, за да може да реагира на всякакви ситуации.

Това предупреди пред БНТ социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той коментира промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха вчера на заседание, продължило над 14 часа. Той не одобрява това, че ЦИК остава да се формира на партийни квоти. По думите му комисията трябва да бъде професионална и независима. Но това няма да се случи с промените в ИК.

Решението да се гласува само с машини ще е едно от най-големите предизвикателства, каза още Томов. Toва е голямата въпросителна и един от главните проблеми пред ЦИК, смята още той. По думите му няма данни колко бързо ще се гласува с машините. Световната практика показва, че с една машина може да обслужат между 180 и 260 души.

Ние предвиждаме машини само в секции с над 300 избиратели, като от тях гласуват около половината. Възможно е да се получи тежка ситуация в особено многолюдни секции. ЦИК много внимателно трябва да тества този проблем, за да има възможност и за реакции. Дали изобщо ще може с една машина в големите секции да се осъществи вота, попита социологът.

Според него промяната на броя секции в чужбина ще оправдае все по-големия интерес на нашите сънародници в чужбина към изборите в страната.

Тази ситуация във Великобритания ще бъде преодоляна, там хората подадоха документи за разкриване на 88 секции, а бяха разкрити 35. Страшно много хора висяха по 5 или 6 часа по опашки или в Съединените щати, където секциите също не достигаха. Нараства активността на българските граждани, живеещи в чужбина към участие в избори в страната и проблем може да се яви на няколко места, каза Цветозар Томов.

По думите на Цветозар Томов сегашната ЦИК е допуснала няколко грешки, но не смята, че комисията не се е справила с провеждането на изборите.

Грешките бяха традиционни - с нееднаквото третиране на участниците в кампанията. Премиерът заслужаваше няколко пъти да бъде наказан от комисията и тя си затвори очите. Имаше и жалби срещу него, заяви бившият говорител на ЦИК.

Според него най-грубата грешка, която е допуснала ЦИК, е лошата организация на гласуването на карантинираните и изолираните поради заболяване хора.

На очертаващите се нови парламентарни избори през лятото в повечето секции избирателите ще гласуват само с машини, освен ако с тях няма технически проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари