ЦИК: Подадени са 18 хиляди заявления за гласуване в чужбина

0
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов отчете, че броят е по-нисък отколкото е бил на последните три избора през миналата година
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов отчете, че броят е по-нисък отколкото е бил на последните три избора през миналата година

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов отчете, че броят е по-нисък отколкото е бил на последните три избора през миналата година

"Над 18 хил. заявления са подадени до 14:00 часа днес от българи, които живеят в чужбина и са изявили писменото си желание да участват в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври", обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той отчете, че броят е по-нисък отколкото е бил на последните три избора през миналата година.

Причината – промяната в Изборния кодекс, според която ЦИК има правото да разкрива изборни секции, ако на дадено място в чужбина са гласували 100 души.

"Подаването на заявление не е само, за да се открие секция, а и да се направят предварителни списъци, които облекчават СИК и избирателите, защото ако не са включени, трябва да попълват декларации, че не са гласували и нямат намерение да гласуват на друго място, което създава излишна работа за проверка", посочи Томов.

Говорителят на ЦИК настоя хората се обръщат към външно министерство за попълване на с членове на изборни секции в чужбина, а не към ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари