Цветлин Йовчев: ДАНС не е преторианска гвардия

0
Министър-председателят се изказа абсолютно неподготвен, той няма представа от нормативната база на ДАНС, заяви бившият председател на ДАНС
Министър-председателят се изказа абсолютно неподготвен, той няма представа от нормативната база на ДАНС, заяви бившият председател на ДАНС Снимка: БГНЕС / архив

Министър-председателят се изказа абсолютно неподготвен, той няма представа от нормативната база на ДАНС, заяви бившият председател на ДАНС

„Чувствам се неловко в тази ситуация. Министър-председателят се изказа абсолютно неподготвен, той няма представа от нормативната база на ДАНС. Имаме едно действие от зам.-министъра на електронното управление, когато той действа нерегламентирано. ДАНС от своя страна трябва да следят за подобни действия и да уведомят компетентния орган, в случая ЦИК. В тази справка няма данни, че е застрашена националната сигурност или е нарушен закона'', заяви бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че е извършена процедура без законово основание и логично обяснение, за която ДАНС има задължението да уведоми.

Йовчев допълни, че ДАНС работи под ръководството на министър-председателя, но това не означава, че той може да поставя всякакви задачи на агенцията.

ДАНС не са компетентният орган, който да му изготви анализ на заплахите. Това, което наблюдаваме в момента не е нормално'', отчете Йовчев, цитиран от Евроком.

„Очакванията на премиера са, че ДАНС ще е лоялна на него, а не на закона, противоречат на закона. Това не е преторианска гвардия. Ако тази информация беше укрита, това би било злоупотреба с власт. Ако си е мислел премиерът, че справката е трябвало да му се изпрати, и той да прецени дали да я сподели, то това би било нарушение на закона. Не може да излиза емоционално и да иска отстраняване на зам.-шефа на ДАНС заради липса на доверие”, изтъкна Цветлин Йовчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари