Цветелина Кръстева: Вълшебство е да свириш с Русенския фестивален оркестър

1
Концертмайсторът на Операта в Кайро Цветелина Кръстева, която не е пропуснала нито едно от изданията на "Мартенски музикални дни"
Концертмайсторът на Операта в Кайро Цветелина Кръстева, която не е пропуснала нито едно от изданията на "Мартенски музикални дни"

Концертмайсторът на Операта в Кайро Цветелина Кръстева, която не е пропуснала нито едно от изданията на "Мартенски музикални дни"

От 2010 година възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе "Проф. Веселин Стоянов" се събират не само от цяла България, но и от цял свят, за да свирят заедно в Русенския фестивален оркестър на "Мартенски музикални дни". Сред тях е концертмайсторът на Операта в Кайро Цветелина Кръстева, която не е пропуснала нито едно от изданията на сценичния форум.

"Планирам ангажиментите си през годината така, че да мога да се върна в родния си град Русе за фестивала и събирането на оркестъра", каза българската цигуларка, цитирана от БТА.

"Аз съм отраснала с този фестивал и ми е много скъп. Да съм част от фестивала е огромна чест и удоволствие. Това, че ще музицирам с приятели и колеги, с които сме учили заедно, под палката на именит диригент като Емил Табаков, предизвиква въодушевление и възторг."

Предизвикателство е да събереш оркестър и да направиш концерт за толкова кратък период. Получава се както заради професионализма на музикантите, така и заради емоцията и енергията, породени от това, че сме заедно, отбелязва Цветелина Кръстева. "Репетиционният период е много кратък - най-много два-три дена. Двойни репетиции и концерт. Цял ден сме заедно. Ние сме като едно семейство и понеже се събираме за кратко, не го приемаме като работа, а като удоволствие."

Особено ярки са спомените от основаването на Русенския фестивален оркестър през 2010 година по повод 50-годишнината на музикалното училище и 50-годишния юбилей на "Мартенски музикални дни".

"Емоцията при основаването и първите концерти беше голяма. С някои съученици не се бяхме виждали от завършването на музикалното училище. И изведнъж се срещнахме, за да свирим заедно", разказва Цветелина Кръстева, която свири в оркестъра на Операта в Кайро от 2002 година и е негов концертмайстор от 2007 година.

В основата на сложната организация и координация за събирането на Фестивалния оркестър са директорката на музикалното училище "Проф. Веселин Стоянов" Мария Дуканова и директорката на фестивала "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова.

"Фестивалът се готви цяла година. Обикновено в края на лятото получаваме писмо с евентуална програма и трябва до края на декември да потвърдим. След това ни изпращат нотните материали", казва Цветелина Кръстева.

Тази година Русенският фестивален оркестър под диригентството на Емил Табаков ще свири на закриването на "Мартенски музикални дни" на 27 март от 19:00 часа в Доходно здание в дунавската ни столица. Солист е пианистът Александър Гаджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари