Цвета Караянчева: Това е жалък опит за компромат. Свикнали сме

1
Простата кърджалийска п*тка" от записа уточни, че няма да иска разследване и експертизи
Простата кърджалийска п*тка" от записа уточни, че няма да иска разследване и експертизи Снимка: БГНЕС

Няма лоша реклама, каза премиерът Борисов по повод онзи запис, в който някой с неговия глас говори по телефона с някого, чийто глас обаче не се чува. И няма да настоява за разследване, това не го интересува и ако се вкара само да мисли за това, значи му обръща внимание.

Записът е лъжа, 100 процента лъжа, Божков лъже, всички лъжат, няма лоша реклама“. Това стана буквалното символ верую на властта в България. Но в оня запис има един особено вулгарен момент, /не, че останалото е приемливо/, в който гласът, наподобяващ премиерския, отправя едни ужасяващи определения по адрес на председателя на Народното събрание, които по етични съображения не искам да цитирам, а и ги чухте вече в целия им мръснишки регистър.

По телефона пред Биволъ на път за столицата вчера вечерта Караянчева заяви: „Това е поредният фалшификат, жалък опит за компромат. Свикнали сме. Няма да се занимаваме с това, идват избори и заради това е всичко“. Тя уточни, че няма да иска разследване и експертизи, и намекна, че това е работа на прокуратурата, цитираната от Биволъ.

Гешев, нещо по въпроса? А ГЕРБ-Жени? Или сте на първата линия подмокрени само за селфитата с премиера?

Можеше ли Цвета да се опъне и да поиска незабавната оставка на премиера, което толкова много ни се искаше? Може ли тя да разпореди на главния прокурор да си отвори ушите и да си свърши работата, като възложи разследване на всичката гадост от записа, включително и на грозните оскърбления спрямо самата нея? Май не. Нали властите са разделени, на ужким, де. А и щом прокуратурата не се е юрнала да разследва и няма резултати, няма основание да се твърди, че наистина премиерът бълва всичката тази помия. Е, ще има експертизи и тогава да видим.

„Да правят, каквото искат, повече да правят. Няма лоша реклама“, отсече Борисов. А трябваше да се „вкара да мисли“ и да опита поне веднъж да се измъкне чист, доколкото това е възможно. Можеше, примерно, да си посипе главата с пепел, рязко да си припомни поста, който заема и отговорностите по него, и да накара Севда да разпрати официалното му извинение. Да замъгли някак този безпардонен цинизъм, който само за минути обрисува печалната картина на властта – било с преумората от тежките инспекции с джипката, дето завалията сам си я кара, с лошия алкохол, дето са му го дали да се трови, с некачествената пура или просто защото е човек и нищо човешко не му е чуждо…

И да поиска независима експертиза на записа, за да се докаже неговата истина, ако е истина. И да се извини публично на всяко име, брутално произнесено в записа, както и да подчертае с присъщата си категоричност, че никога не би ругал бизнеси, корумпета от собствения му кръг и най-малкото парламентарната шефка, която му е шеф на него самия. Щеше да бъде идеално да натисне главния прокурор да си свърши работата и с разследване да докаже истинността или не на записа, вместо да си вее каскета по селата. А виновните да бъдат наказани с всичката строгост на закона – ако е фалшификат, монтажистът да бъде изправен пред тогите. А ако не – Борисов да дава показания пред съда. Така правят в едни други държави, при нас не се получава. То в другите държави след подобни изцепки хвърчат оставки, но само в другите.

Впрочем, оставката би била брилянтно признание и поради това той неглижира случая. Но пък отказът му да поиска разследване и съответните експертизи казва друго – ще вземе да лъсне голата истина и тогава, о, тогава резилът е пълен и географски гарантиран. И онези, на които им го „вкарва с 200“, окончателно ще го презрат, а с кариерата му на „прост съм и ми е лесно“ е свършено.

Борисов няма право нито за миг да забравя кой е и защо е лицето на страната у нас и по света. Не, че всички сме го избирали /три пъти вече/, но ни се ще по-малко да се червим и ядосваме на поредните му мисловни и поведенчески протуберанси, ако може и никак.

Борисов притежава уникален и неподражаем изказ, който не се отличава с финес и завършени словесни конструкции, както и с многопластови мисли и внушения, та да се чудим после цяла седмица какво е искал да ни каже, не. С онова „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“ той стана симпатичен и обичан за стачкуващите металурзи преди години в Кърджали.

Но с „Раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно“, звучи единствено и неповторимо зловещо, ако той го е изрекъл. Както и с всичко останало от записа, ако той го е изприказвал. Защото поне времево не сме в ерата на цар-самодържец, нито пък някъде в Африка с племенен вожд, който решава всичко еднолично и останалите крещят около казана. И не, не се забавляваме с цинични клипчета.

Има и друго обяснение, но то е в компетенцията на психиатрите – това за нарцистичното разстройство, което си е личностно такова. За него друг път.

Не питам вие какво мислите – той ли е или не е, знам, че ни е срамно. Но къде е Гешев, който е длъжен да мисли, не вместо нас, разбира се? „Гешев се срещна с близките на жената, блъсната от дрогиран шофьор“, така изглеждаха заглавията вчера. Нали разбирате новата роля на прокуратурата – да бъде социалният отдушник на потърпевшите, онова клапанче на тенджерата под налягане, което отпушва излишната пара, за да не гръмне и да отнесе комшиите заедно с боба… А можеше просто да се осигурят психолози. Не лично главният прокурор да уверява с дежурното изречение, че „ще се положат максимални усилия за бързото приключване на досъдебното производство и за доказване на обвинението в съда“.

Известни са максималните му усилия в предишните му битности в системата да постига споразумения, вместо обвинения и тежки присъди. Иначе го бива да изразява съжаление за случилото се пред ограбени баби и близки на пострадали. Добър е и когато не си прави труда да чете редовните сутрешни емисии на дубайския инфлуенсър, както и като уверява, че 10-те сигнала от същия вече се проверяват в прокуратурата. Сигурно със същите усилия, които може би ще приключат с обвинения за корупция както срещу Борисов и Горанов, така и за корумпиралия ги Васил Божков. Може би, но в някой друг живот, когато 60 милиона ще бъдат девалвирани до 6 лева.
А вие вярвате ли, че „Инструментът в ръцете на Господ“ може да започне/възложи разследване и то да приключи със справедливост? Сещам се често, че в парламента има комисия за борба с корупцията. Да те обземе равна печал. Тя е толкова ефективна, колкото и онази, оглавена от Йордан Цонев за надзора на харчовете по коронавируса. Както и онази за културата и медиите, дето председателят й е във възторг от „прекрасните ни медии“ и от постиженията на „маргиналите“. Колкото и СЕМ, новата шефка на който търси сметка защо сме на 111-а позиция по свобода на словото. Може да се изброява още, но е твърде потискащо.

Преди дни президентът Радев се обърна с призив всички във властта да разкрият кореспонденцията и изобщо обещанията си с Васил Божков, и с олигарсите въобще. Нелеп ход на безпомощен воин. Да не са луди да се саморазкрият. Дубайският беглец ще ни ги сервира сутрин по лъжичка в социалните мрежи и има да си прави гаргара с анкети за съмишленици за „Българско лято“, политически проект било това. Което е също толкова нелепо, колкото и горното. Нищо, че социолози и политолози вече обилно ни заливат с умозрения по въпроса. И Велизар Енчев щеше да установява „Българска пролет“, явно по алюзия с Арабската, но все си стоим в зимата, пък недоволството е само клавиатурно в мрежата. Сезонните проекти някак нямат почва у нас.

Абсурдно е, че „инструментът“ не ще да се впрегне в работа, а има огромния шанс да натрупа точки пред Европа и света. А колко много работа има за него! Защото навсякъде ни знаят къде сме в различните класации. Защото ние в България, „маргиналите“, 30 години чакаме справедливост и наказания. А вместо това получаваме авторитарен кукловод с минало от ъндърграунда /справка Досието „Буда“/, умъртвени промишлени отрасли/смъртта на Булгартабак даже ДПС я проспа/, обезлюдени селища и огромна миграция. И „Без Мене не може да вършите нищо“ /Йоан 15:5/. Той вижда всичко, той контролира, той дърпа конците и разпорежда как да дишаме. Контрол му е майката.

Обаче ние можем. Да задръстим пътя към ГКПП-та с Гърция и да изберем нейния туристически модел, не този на недоразумението Ангелкова и на нашенските хищници с хотелите и плажните такси. Да запалим гумите и газ към онази, истинската Европа, където не той ще контролира битието ни на студенти, служители или бачкатори. Можем – да избягаме отвратени от отвратителните. Не и да се вдигнем като гражданско общество, и да си отвоюваме държавата от мафията.

А някои с надежди очакват Черепа – който верно е малко по-умен от Борисов, но нали е от същото котило. И те, както и прокуратурата /за нея всъщност дълбоко се съмнявам/, много искат той да изобличи далаверите на сегашната власт, в които сам оперативно интересно е замесен. Нищо, че според Гешев той е издирван с червена бюлетина на Интерпол – ами няма го в многотията от 7 306 опасни престъпници, вижте в сайта, явно не бива да бъде открит и доведен в България. Гешев може би само си представя личния триумф, но Борисов може би му е разпоредил да си трае. Защото така трябва. Може би.

Шизофренно стана и сякаш непоправимо.

Все пак има надежда – вчера сдружението БОЕЦ предаде онзи запис на Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши с искане за независима експертиза и разследване. Миналата година екипите на Биволъ и БОЕЦ внесоха сигнали до ЕК за скандала около „Къщи за тъщи“ и източването на еврофондовете. Освен това Комисията по контрол на бюджета на Европейския парламент CONT публикува презентацията на Атанас Чобанов от изслушването на 11 юни. В нея има преглед на разкритите от разследващи журналисти измами с евросредства и препоръки как да се ограничат. Председателят на комисията Моника Холмайер прояви жив интерес и обеща Комисията да проследи какво става със скандалите, за които говори Атанас Чобанов: Къщи за гости, укриване на измамите с агросубсидии от министър Десислава Танева, откраднатите 20 милиона евро помощи за бедни с активното участие на ПИБ.

Биволъ ще прати на западни експерти, които не разбират български, три неща за експертиза “на сляпо”:

1. Онзи запис с Буда, 2. Официален запис с Буда. 3. Запис с актьора Ненчо Балабанов, който имитира Буда. Те ще трябва да отговорят на следните въпроси:

– един и същ човек ли говори в трите записа?

– същото при сравняване на двойки записи;

– естествени или машинно синтезирани са гласовете?

– има ли следи от изрязване или вмъкване на звук?

А това трябваше да направи прокуратурата. Тази на Борисов и Гешев. Какво трябва да направим ние, знаем само ние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари