Ципрас поръчал печатане на драхми с покритие от руско злато

1
Гърция остава във фокуса на пазарите
Гърция остава във фокуса на пазарите

Огромната ликвидна криза в гръцката банкова система накара Алексис Ципрас да нареди печатане на драхми, но със златно покритие, осигурено от Руската централна банка, информират медиите на южната ни съседка.

Ако в понеделник няма споразумение за гръцки дълг, се преминава на Вариант Б, който включва заливане на пазара с драхми от 1-ви юли. Банкнотите ще бъдат подсигурени от благородния метал, като междувременно Кремъл е готов да отпусне 6,7 млрд.евро на Атина, за да посрещне плащанията си към МВФ и Световната банка. За сметка на това Гърция се ангажира да изнесе над 80% от продукцията си на плодове, зеленчуци и стоки от аграрния сектор към Русия. Това първоначално споразумение ще е за период от 10 години, като и Китай е готов да участва под дадена форма във възстановяването на Гърция. На първо време две от държавните пристанища и 14 от летищата в страната са готови да бъдат спазарени с Пекин, информира Газета.Ру. 

0003

Заместник министър-председателят на Русия Аркади Дворкович заяви пред местна телевизия, че все пак страната би разгледала и възможността да отпусне светкавичен бърз заем, ако обстановката е наложителна. За сега обаче Русия ще поддържа “всяко решение за регулиране на гръцката дългова криза, което е предложено от Гърция и нашите европейски партньори”. Той допълва, че руската страна иска да запази инвестиционните и търговските си отношения с Гърция.

От какво се влияят пазарите всъщност? Дали твърдението на Владимир Путин, че Русия е овладяла пропадането в икономиката или борбата на Гърция и зигзага между Евросъюза и Москва?

Гърция остава във фокуса на пазарите. Ликвидната подкрепа за гръцките банки вече е около 88 милиарда евро, а стартира при 50. Очевидно подкрепата нараства и банковата система на Гърция е на системи. В петък само от 9 часа до 15 са били изтеглени над 1,2 млрд.евро от търговските финансови дружества, което е наляло допълнително масло в огъня на пропадането на единната европейска валута.

0006

Друг вариант разработван от ЕС, който е в папката на гръцкото правителство, включва следното:

Въвеждане на капиталови контроли. Така туристите, които посещават островите и плажовете, ще могат да теглят пари от банкоматите, въпреки че страната ще е минала на собствена парична единица.

Джордж Магнус, главен икономически съветник на UBS:

0009Може да има поредно разсрочване на сегашната програма, за което, разбира се, ние бихме се запитали, дали то би си струвало, защото след 3 или 6 месеца ще се наложи да правим същото.Така че си мисля, че това не би решило нищо от реалните проблеми.

Кристин Лагард, директор на МВФ:

Може да постигнем споразумение, единствено ако има диалог. А за момента диалог няма.Според мен най-неотложният момент е да възстановим диалога със зрели хора на масата.Министрите се готвят за напускането на Гърция

Джордж Осбърн, финансов министър на Великобритания:

Надяваме се на положителна развръзка, но сега трябва да сме готови за най-лошия вариант. Във Великобритания сме предприели мерки да повишим икономическата си сигурност, така че да можем да се справим с подобни рискове, идващи отвън и определено сега трябва да продължим и да довършим този план. От ноември от гръцките банки са изтеглени 42 милиарда евро.

Ювен Камерън Уат, главен инвестиционен стратег на Black Rock:

0014Мисля, че зависи, колко бързо гърците ще изтеглят парите си от местните банки. Защото това ще  преломният момент. Капиталова криза има само тогава, когато местният бизнес и хората нямат доверие в банковата си система. И според мен наблюдаваме именно това.Така че не съм сигурен, че е мъдро да кажа, че банките не могат да отворят в понеделник, както един от министрите спомена вчера. Това обаче е теста в тази ситуация.

В Берлин, Рим, Лондон и Париж се състояха многохилядни демонстрации в знак на солидарност с мигрантите в Европа и в подкрепа на Гърция, която в момента е в критична фаза на преговори с европейските си кредитори и е заплашена от излизане от еврозоната, предаде Франс прес.

В Берлин близо 3700 души според полицията, 10 хил. според организаторите дефилираха мирно под лозунга “Да направим Европа по друг начин”.

0004

Демонстрацията беше организирана от различни леви и опозиционни партии. В съботния ден, съвпадащ със Световния ден на бежанците, участниците скандираха “Никакви граници, никакви нации, спрете депортациите” и “Кажете го силно, кажете го ясно, бежанците тук са добре дошли”. Някои демонстранти размахваха гръцки знамена или плакати, изразяващи подкрепа за Атина.

В Лондон хиляди британци участваха днес в протестни акции срещу икономическата политика на затягане на коланите, водена от консервативното правителство на Дейвид Камерън.

“Очевидно е, че броят на участниците надмина всички очаквания. В полицията потвърдиха, че в акцията участват няколко стотин хиляди души”, съобщи представител на обществената организация “Народно събрание”, която е организатор на протестната акция.

Демонстрантите поискаха да бъде спряна политиката на строги икономии, включително орязване на разходите за социални помощи. Протестираха и противниците на програмата за превъоръжаване на страната, разходите за която възлизат на 37 милиарда долара.

В Париж няколко хиляди души преминаха по улиците под лозунга “Гърция, Франция, Европа: строгите икономически мерки убиват, демокрацията умира, да се опълчим! ” Начело на кортежа бяха лидерите на Лявата партия, Жан-Люк Меланшон и на Френската комунистическа партия, Пиер Лоран.

Подобни демонстрации се състояха също в Марсилия и Кале, пристанищния град в северна Франция, където от години се стичат мигранти в опит да преминат във Великобритания.

В Рим, въпреки дъжда, близо хиляда демонстранти се събраха пред Колизея, за да изразят подкрепата си към бежанците, както и към Гърция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари