Ципрас оттегли оставката си

0
Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да подаде оставка, въпреки че смята
Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да подаде оставка, въпреки че смята

Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да подаде оставка, въпреки че смята, че постигнатото с кредиторите споразумение е лошо. Това стана ясно от негово интервю пред гръцката телевизия ЕРТ.

"Подписах едно споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да го прилагам и ще поема отговорностите си. Споразумението, което подписах, ще избегне катастрофата за Гърция. Споразумението предполага, де факто, преструктуриране на дълга. Нощта, в която беше договорена гръцката сделка, беше лоша нощ за Европа. Тогава Гърция бе изправена пред дилемата да се съгласи на исканията на кредиторите за тежки структурни вътрешни реформи или да банкрутира. Позицията, която ЕС зае по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа", каза Ципрас.

Той призна, че постигната договореност с кредиторите предвижда тежки структурни реформи, но добави, че в този случай не е ставало дума за абсолютната задънена улица на ултиматума, поставен на Гърция на 25 юни и относно който гърците казаха "не" на референдума от 5 юли.

"Опитах се с всички сили, с цялата си енергия да постигна всичко, което беше възможно, да направя така, че настоящото споразумение да предполага преструктуриране на дълга, както и задължения за урегулиране на дължимите суми към 2022 г., както и за последващия период", каза Ципрас.

Една част от депутатите от СИРИЗА няма да подкрепят споразумението с кредиторите при гласуването в парламента и Ципрас ще трябва да разчита на опозицията.

Държаните служители в Гърция пък излизат на стачка в сряда.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари