ЦИК: Агитациите в социалните мрежи са извън правомощията ни

1
32 жалби и сигнали са постъпили до момента, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи
32 жалби и сигнали са постъпили до момента, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи Видео: NOVA

„Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше обичайни проблеми – с машините, с неявили се членове на избирателните комисии. Взети са обаче мерки изборният ден да протича нормално”.

Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева, предава NOVA.

По думите й на места са получени сигнали, че избиратели са поискали и втора карта, за да гласуват във втория вид избор. „Има опция да се гласува и на двата избора. Това се прави само с една карта за гласуване”, подчерта тя и допълни, че ако избирателят е гласувал само за единия вид избор, то избирателната комисия няма да му даде отново карта, за да не повтори избора, който вече е направен.

От контролните разписки СИК ще броят гласовете, подадени за партии и коалиции, а няма да се броят преференциите.

В 32 секции е преустановено машинното гласуване заради проблеми с машините и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини.

Само 32 жалби и сигнали са постъпили до момента, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, което обаче е извън правомощията на ЦИК, допълни Матева.

Тя обясни, че в някои секции е имало проблеми с машинното гласуване във връзка с използването на определен тип дезинфектант за екрана на машината и гел за дезинфекция на ръцете на избирателите, което обаче затруднява работата на тъч скрийна на машината.

Нормално протича изборният ден в чужбина. Засега никъде няма образувани опашки. Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила заради влошена пандемична обстановка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари