Циганите са по-бедни и затова имат нужда от стипендии

5
Това е върхът на цинизма
Това е върхът на цинизма

Интервюто на заместник-министъра на МОН Диян Стаматов, дадено пред в. „24 часа“ (бр. 284/2016 г.),  може би трябва да сложи край на спора стипендиите на ромските ученици, учещи в гимназиалния курс, които МОН и Ромски образователен фонд ще дават, дали са израз на дискриминация.

По отношение на учениците от всички останали етноси в България – българи, турци, арменци, евреи… Или той иска да обясни на многото разгневени родители, че намеренията на Министерството и Фонда са добре обмислени и имат за цел да накарат ромите да ходят на училище.

Може би намеренията на двете институции са добри: Центърът за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (част от структурата на МОН с директор Мануела Радева) и частният ромски фонд разработват двегодишен пилотен проект, по който ще бъдат раздадени над 1 млн. лв. във вид на стипендии за стимулиране на циганчетата да завършат средно образование. 60% от средствата идват от Фонда, а МОН дава 218 000 евро. Парите, по 30 евро на месец, ще се дават на гимназисти и за хонорари на техните 150 ментори, които в извънкласно време ще подпомагат учениците в тяхното обучение. Всеки ментор ще получи 500 евро за една година.

Критериите за получаване на стипендии обаче са много странни. Изискванията за успех са минимум 3,50 за 30 евро месечно, а ако е над 4,00 – по-висока стипендия. Учениците трябва да са с нисък социален статус. По проект за двете години трябва да се дадат 1200 стипендии. Веднага прави впечатление изключително ниския успех, осигуряващ стипендия. Според Д. Стаматов такъв успех за тях е много добро постижение и не може да се съпостави с успеха на учениците от елитните гимназии… това са деца, чийто майчин език не е български и те са положили много усилия, за да овладеят както българския език и да станат грамотни, така и да продължат своето образование.

И според М. Радева ромите са много по-бедни от българите… и затова имат нужда от допълнителна подкрепа, за да не отпаднат от училище… миналата учебна година преждевременно класната стая са напуснали 2300 ромски ученици… целта на проекта е да се превърне в държавна политика…

Ако това са само лични мнения, би могло някак да се приемат, но ако двамата ангажират МОН, е върхът на цинизма. По много причини. Господин заместник-министърът трябва да знае, че има много цигани, които въпреки ниския си социален статус успешно завършват и висше образование и се реализират като отлични специалисти. И кой е констатирал, че представителите на този етнос е с нисък интелектуален потенциал? Те не са дебили или олигофрени. Напротив, те са единствените, които живеят разпръснати в цял свят, нямат писменост, но са съхранили специфичната си култура и народопсихология. И най-важното, в която и страна да живеят, те се адаптират към  установените условия на живот и съответния етнос, но не се интегрират. Защото те не искат, а не защото не се правят опити за тяхната интеграция. И това е единственият сигурен начин да съхранят своята самобитност, което вече много векове успешно постигат.

А и ако 700 роми ученици вземат стипендия, колко ще отпаднат от училище?

Не зная дали тука е мястото да коментирам колко бедни деца има и от останалите етнически групи в България. Колко семейства едва успяват да осигурят минималното, за да учат децата им. И не се оплакват. Освен на българчетата за никои други деца българският език не е майчин, но отчита ли се това като проблем?  Не, не се отчита, защото пак никой не се оплаква.

Що се отнася до изискването за успех като основание за даване на стипендия, замислил ли се е някой от МОН как това ще се отрази на учителите. Те и сега пишат завишени оценки, за да няма отпаднали, а стартира ли проектът, ще бъдат изнудвани и вероятно малтретирани. Все пак става въпрос за пари, които само те могат да осигурят чрез високи оценки. При това никой не говори за задължително посещение на учениците роми в часовете. Дали е случаен пропуск? Едва ли.

Коментирам само политиката на МОН по този проект. Частният образователен фонд не ме интересува – собствениците му може да правят каквото си искат, където си искат и с когото си искат с парите си. Само че едва ли е само този Фонд с такава политика. Сигурно има български, турски, арменски, еврейски, руски… Открийте ги, госпожи и господа от МОН, и аналогично работете с тях. Тогава никой основателно няма да ви обвинява в дискриминация. Към кого и да било.

Ц. Стайкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари