Цените по Черноморието: Порция цаца вече е 10 лева, шопската салата – 18 лева

0
Кафето е между 3,50 и 5 лева, а безалкохолно 7 лева. А много от туристите вече недоволстват
Кафето е между 3,50 и 5 лева, а безалкохолно 7 лева. А много от туристите вече недоволстват Снимка: NOVA

За минимална поръчка за заведение на юг за човек са нужни минимум 40 лева

Официално летния сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят, информира NOVA

Първите плажуващи са вече по пясъчната ивица на родните плажове, а цените, които ги посрещат по морето, са значително по-високи от миналия сезон. По-скъпа бира и цаца, по-скъпи салати и питиета почти навсякъде. Причината - инфлацията, скъпия ток и продукти.

Оказва се че най-евтината цаца тази година е в „Сарафово”, Бургас и Крайморие и започва от 3 лева. Като това е минималното увеличение на едно от най-поръчваното от туристите ястие. 

Цацата скочи с едни 50 стотинки, нищо повече. От 2,50 стана 3 лева, картофките също с 50 стотинки, от 2,50. Картофките със сирене ги направихме 3, а другите обикновените 2,50”, обясни Ани Пенева - управител на заведение.

В нейното заведение цените са увеличени минимално, за да могат да задържат клиентите си. Собствениците се аргументират със скъпия ток и по-високите заплати на персонала.

Цените на юг от Созопол са значително по-високи от тези в Бургас и Черноморец например. Тук за порция от 250 грама цаца цените удрят между 7 лева и 10,50 лева. Порция пържен сафрид или попчета в Приморско пък надхвърля 12 лева.

Много от хората предпочитат почивка в Турция или Гърция, където също има поскъпване, но дори с него се оказва, че почивката ни излиза по-изгодна. Поскъпване има и в алкохола в нощните барове, както и в коктейлите и разхладителните фрешове по плажните барове. А простата сметка е, че за минимална поръчка за заведение на юг за човек са нужни минимум 40 лева.

Цените  на север от Бургас са още по-високи,  например на шопската салата. Най-предпочитаната салата започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с кротони и шунка достига 35 лева, спагетите удрят цена от 42 лева а минералната вода се продава за 12 лева.

Кафето е между 3,50 и 5 лева, а безалкохолно 7 лева. А много от туристите вече недоволстват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    8
    112
    За бога братя не купувайте ( не почивайте ) при тези цени ! Да си ядат цацата !Да си ядат салатата ! Да си карат Мерцедесите ! Ще бъде до време !
  • 10
    7
    До Пенчева
    Явно нещо си предозирала. Ако сметнем примерно 600 км в посока, общо 1200 км. Да приемем че колата ти гори 7 литра на 100 км при цена 3,50 - някъде около 300 лева силно завищени. Я ми кажи къде ще спиш и какво ще ядеш тези 2-3 дни. Или имаш предвид само храна от супера и банички от баничарницата. Така да. Върнах се преди няколко дни от Южна Италия, Пулия. Цените са ПО-ЕВТИНИ от тези в България. Не говоря евро-лев, а бруто е по-евтино. Така че нека им приседне на нашето море, нека направят цатата по 1000 лева - ама нито стотинка повече помощи за тях. Ако някой отпусне помощ на ресторантьори и хотелиери - ще яде сопата, и получилия помощта, но и този който я е отпуснал. Мизерни нещастници, научете се как се прави туризъм
  • 7
    6
    ...
    Другарката Пенчева явно е дърта кумунярка, те така си говореха навремето по фамилии. Не е стъпвала и на нашето мутренско Бетономорие, щото няма 2 лева да си обръсне краката, ама така е наредила БКП-партията Майка, да се плюе по хубавото в чужбина, а да се прокламира даванеето на пари на нашите бекапейски мутри. Не й обръщайте внимание, скоро БКП ще се стопи като пенсионарския си червен електорат и ще изчезне завинаги!
  • 5
    5
    ГеоГраф
    Южната част на България няма нищо общо със северната. Последните 30+ години всички пари бяха натъпкани на юг от Стара планина. За това на южните е по изгодно да ходят по гърция , турция и си ги рекламират усилено . За Северна България е много по изгодно да се ходи на море около Варна. Елементарна география.
  • 9
    4
    до 2
    Странна логика имаш, не бих казал , че си патриотка, а че си идиотка. Защото думите ти звучат така : "По-добре лайна да ядем, ама да са български и нищо, че са по-скъпи!". Ами демокрация е, някои може да не искат да плащат много , нито пък да ядат лайна, бе другарко!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари