Цените на кафето се вдигат с между 30 и 70% заради студа в Бразилия

0
Арабиката на световните борси вече е с 80% по-скъпа, отколкото миналата година
Арабиката на световните борси вече е с 80% по-скъпа, отколкото миналата година

Арабиката на световните борси вече е с 80% по-скъпа, отколкото миналата година

Арабиката на световните борси вече е с 80% по-скъпо, отколкото миналата година, материалите за опаковките също поскъпват, а превозът по море скочи шесторно в пандемията. Вeднага след като свърши сезонът на отпуските, може би още към средата или края на септември, цените на кафето на българския пазар ще се вдигнат с между 30 и 70% за различните видове марки. Това прогнозираха пред “24 часа” вносители и дистрибутори на кафе. Основната причина за лошата прогноза в момента е студеното време в Бразилия, което унищожи почти цялата реколта от сорта “Арабика”.

В резултат на това от няколко седмици насам цените на този сорт на световните борси се покачват неудържимо и в четвъртък на стоковата борса в Ню Йорк цената на кафето вече бе с 80% по-висока, отколкото година по-рано. Прогнозите сочат, че до края на месеца котировките ще се вдигнат с още 25% и на практика ще достигнат 20-годишен рекорд. Дори сега арабиката, от което се правят по-висококачествените смески кафе, вече струва най-скъпо от 2014 г. насам.

Преди 7 години обаче ценовият удар бе укротен сравнително бързо, докато сега се намесват и други фактори - поскъпват също материалите за опаковки и контейнерният превоз по море. Другият основен сорт кафе - “Робустата”, също поскъпва, макар и с далеч по-малко. На Лондонската борса цената му вчера бе с 13% по-висока спрямо миналата седмица и е рекордно висока от 2017 г. насам. Робустата се произвежда основно в Азия, като най-големият износител е Виетнам. Това производство обаче също е в криза, защото запасите привършват, има недостиг на контейнери за транспорт и влошаване на епидемиологичната обстановка.

Износът по всяка вероятност ще продължи да намалява до септември, прогнозират двамата най-големи износители от Виетнам.

Фермерите казват, че зърната им са на привършване, така че не могат да се възползват от това увеличение на цените”, посочва До Ха Нам. По думите му фирмата му не е купувала или продавала кафени зърна повече от месец.

Изпращането на контейнер от Виетнам до Европа струва до 10 хил. долара – шест или седем пъти повече, отколкото беше преди година”, казва пред “Ройтерс” изпълнителният директор на една от големите виетнамски дистрибуторски компании. Тя се е принудила да намали доставките за чужбина с най-малко 20% в сравнение с 2020 г. Липсата на контейнери и съответно вдигането на цената на този превоз се потвърждава и от български вносители.

Миналата година превозът на един контейнер с кафе от Ханой до Солун струваше 1800, максимум 2400 долара. Сега няма оферта под 5000 долара, а често ни предлагат и цени от 10 000 долара и нагоре”, каза дистрибуторът Стойко Петков.

Отчасти това се дължи на ефектите от затварянето на Суецкия канал, а отчасти и на пандемията. В много от големите пристанища по света капацитетът за обработка е спаднал значително и контейнерите просто биват задържани много по-дълго време, обясни той. Кафената криза от 2014-2016 г. е приключила сравнително бързо, защото тогава не е била съчетана като сега с рязко поскъпване на основните опаковъчни материали. По принцип суровото кафе се транспортира по море в 60- килограмови чували от юта, но след изпичането му то се опакова в пакети от алуминий, полиетилен и хартия. Алуминият поскъпна с около 100% тази пролет на годишна база, т.е. цената му се е удвоила в сравнение с преди пандемията.

Доставчици на кафе за моята фабрика вече ни предупредиха, че ако котировките продължат да се вдигат с тези темпове, най-късно към 30 септември ще увеличат цената на суровото кафе с до 70%”, каза Петков.

Той има фабрика, която опакова различни видове кафе - на зърна, мляно и в капсули. Най-слабо би поскъпнало кафето в капсули, защото при него ценообразуването е такова, че делът на самото кафе в крайната цена е най-малък. Най-много според него би поскъпнало висококачественото кафе, което е 100% арабика или поне с високо съдържание на този сорт.

Проверка из големите търговски вериги показа, че засега цените на повечето кафета не са пипани. Според търговци чак до 70% поскъпване наесен трудно би се стигнало, защото поне големите търговски вериги имат твърди договори и доставчиците им ще търпят санкции, ако не ги изпълнят. Но все пак договорите предвиждат промени в цените при твърде големи отклонения от цените на доставката в сравнение с времето, когато са сключени. В най-добрия случай се очаквало около 30% поскъпване спрямо сега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари