Цените на горивата падат преди празниците

2
Експерт коментира, че на световните пазари цените на дизела и бензина са паднали, а това ще се усети до 2 - 3 седмици и у нас
Експерт коментира, че на световните пазари цените на дизела и бензина са паднали, а това ще се усети до 2 - 3 седмици и у нас

Експерт коментира, че на световните пазари цените на дизела и бензина са паднали, а това ще се усети до 2 - 3 седмици и у нас

Правителството ще отпусне допълнителни средства, за да може мярката от 25 стотинки за литър гориво да продължи до края на годината.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива коментира в ефира на Bulgaria ON AIR, че идеята е хората да бъдат по-удовлетворени от зареждането за Коледните празници.

"Като икономически ефект нямат смисъл тези 37 милиона лева. Това преразпределяне на средствата и даване на пари на калпак изобщо не е добра идея. Хората, които се възползват от тези 25 стотинки, имат най-много финансови възможности", заяви той.

От думите му стана ясно, че в последните две седмици тенденцията на международните пазари е следната: дизелът и бензинът паднаха с 45 долара. А до 2 - 3 седмици това трябва да се отрази и на колонките у нас.

"Лукойл" взима цени на нефта от преди 10 дни. Сигурен съм, че до 2 - 3 седмици ще виждаме под 3 лева за дизела на определени бензиностанции. Вече не е реалистично да виждаме цени под 2 лева. Цената на метана падна с 1,60 лева. За декември прогнозната цена е с 20 лева по-висока", каза още Хаджидимитров.

По думите му се е увеличила повече от 3 пъти работата на хората, които работят на касите на бензиностанциите. Има струпване и опашки, посочи гостът.

"Отстъпка от 1 лев на горивата, каквато предлагат от ГЕРБ, може да има, но не на тази базa, която е в момента - за всички потребители", категоричен е Димитър Хаджидимитров.

"Потреблението в България е около 10 милиона литра на ден, няма как 300 милиона да се съберат за един месец, от която и да е компания в България, и да бъдат разпределени с един лев надолу", смята той.

Хаджидимитров каза още, че "Лукойл" първо трябва да си покрие старите загуби и след това да се говори за споменатите 600 - 700 млн. лева, които се очаква да влязат в хазната на бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари