Цени на басейните в Русе

1
Някои от басейните в града и околността са пълни и вече работят
Някои от басейните в града и околността са пълни и вече работят

Някои от басейните в Русе и околността са пълни и вече работят, до десетина дни се очаква да отворят повечето в област Русе.

Цените на отворилите варират от 5 до 10 лева за възрастен, в зависимост от това дали се иска шезлонг, или не. За деца таксата е по-ниска, от порядъка на 3 лева. За тази година се забелязва леко завишение на цената за вход, но пък има голям избор от места за развлечение и разхлаждане, пише briagnews.bg

От отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ имат дати за предстоящи проверки. На 12 и 13 юни служители от отдела ще обиколят басейните заедно с представители на Община Русе, съответните полицейски управления и БЧК. "Ще проверяваме готовността, дали отговаря басейнът към момента на всички изисквания. По принцип като регистрирани в нашия публичен регистър, басейните са проверявани първоначално, че отговарят. Но нещата се менят всеки сезон и затова се проверяват в началото. Вземат се проби, прави се анализ. В сезона ще има и системни проверки", обясни д-р Мариета Дянкова.

Тя добави, че в общината са регистрирани 22 басейна. Като бройка са повече, но не всеки от тях работи. Около 1/3 са басейните в детски градини, които не се ползват от външни хора. В Русенска област басейните са общо 40, като повече има в Община Иваново, а в останалите малки общини има по няколко басейна.

"Както е известно, тези, които са за обществено ползване, трябва задължително да имат спасител, иначе се спира басейнът". Според д-р Дянкова, засега няма оплаквания от недостиг на спасители за местните басейни.

За обученията и квалификацията на спасителите отговарят от Българския червен кръст. От там коментираха, че за тази година обученията в Русе са проведени през месец май. Курсът е приключил и не се предвижда втори. Повечето от явяващите се са млади момчета, които се ориентират за работа по морето, добавиха от БЧК.

Всеки правоспособен спасител всяка година минава опреснителен изпит за заверка на талона. В БЧК проверяват знанията му и възможностите  по плуване и оказване на долекарска помощ, чрез някои теоретични познания. След това му се прави заверка, която потвърждава, че той през лятото може да упражнява професията спасител. Вече са минали и въпросните заверки на талони.

Къде има забрана за къпане

Със заповед на кмета на Община Русе Пламен Стоилов от 30 март тази година се забранява къпането по поречието на река Дунав, езерото в Лесопарка, неохраняемите басейни, открити канали, язовири. Забранено е къпането и по поречието на река Лом и в района на Лимана.

Със същата заповед се указва на собствениците на вили и бази за отдих на бреговата ивица на река Дунав да поставят забранителни знаци за къпане и ограничения на терена си.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари