Ценен лешояд е отровен в района на Добринище

2
Сигналът за инцидента е получен от предавателя, който е поставен на птицата
Сигналът за инцидента е получен от предавателя, който е поставен на птицата Снимка: Зелени Балкани

Днес, когато отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда, екипът на "Зелени Балкани" и Фонда за дивата флора и фауна сигнализира за смъртта на ценен вид птица - картала Blacky Skrill.

Това съобщават от пресцентъра на неправителствената организация. Сигналът за инцидента е получен от предавателя, който е поставен на птицата.

Това е поредният случай на брутално използване на отрови в дивата природа, застрашаващо освен дивите животни и хората, коментират от двете екоорганизации.

Blacky Skrill беше част от програмата за завръщането на черния лешояд в страната. След като беше пуснат на свобода в природата на 12 май, той е извършил изумително пътешествие над Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил Гърция. От вчера птицата отново се е завърнала в България, в района на Добринище, където е била и отровена.

Blacky Skrill е кръстен от дарители - екипът на Алхимиците от фирма PaySafe, които чрез кръщаването му изразиха своята добра воля и подкрепа за завръщането на карталите в България.

Екипът на Алхимиците е част от над 100 дарители, които подкрепиха програмата и следяха съдбата на птиците.

Самите птици са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната, която след повече от две десетилетия даде първи плодове тази година, с първото излюпено малко от вида. За съжаление, обаче, наред с дългоочакваните добри новини, ставаме свидетели на пореден престъпен случай на използването на отрови.

От "Зелени Балкани" се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари