Цената на природния газ скача от 1 април

0
Поскъпването ще доведе ли до увеличаване цените на парното и топлата вода
Поскъпването ще доведе ли до увеличаване цените на парното и топлата вода Снимка: iStock

Природният газ у нас поскъпва с 2,5% от 1 април по предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Това става ясно от доклад на работна група на регулатора, качен на сайта му. На практика КЕВР отказва исканото от “Булгаргаз” увеличение на цената с 4,82%. От газовата компания поискаха през второто тримесечие цената да стане 369,99 лева за 1000 куб. метра без акцизи, ДДС и такси за достъп и пренос, пише Труд.

От енергийния регулатор обаче предлагат тя да стане 361,82 лева за 1000 куб. метра от 1 април.

Причина за корекцията от КЕВР посочват надвзет приход от “Булгаргаз” за 2017 година в размер на 5,28 млн. лева, което води до компенсация за потребителите от 7,84 лева за 1000 куб. метра.

При определяне цената на природния газ за II тримесечие на 2018 г. следва да бъде направена отрицателна корекция в размер на 5 284 583 лв., представляваща част от положителната разлика между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа за 2017 г.”, пише в доклада.

Предвижданото поскъпване на природния газ няма да доведе до увеличение на цените на парното и топлата вода. Още преди седмица председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че повишение на цената на газа под 5 процента не дава никакво нормативно основание Комисията за енергийно и водно регулиране да променя цената както на топлинната енергия, така и на високоефективната енергия, произвеждана по комбиниран начин.

От доклада на работната група става ясно още, че към края на януари 2018 г. собственият капитал на “Булгаргаз” достига 252 млн. лева. Дългосрочните задължения на дружеството са за 7,03 млн. лева – основно към “Булгартрансгаз” за съхранение на газ в хранилището в Чирен. А краткосрочните – 76,18 млн. лева, от които 16,3 млн. лева са към “Булгартрансгаз”. Дружеството дължи и данъци в размер на 28,7 млн. лева, както и 12,5 млн. лева задължение за дивидент към Българския енергиен холдинг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук