Цената на френските череши удари 60 лева

0
Българските производители ще получат от изкупвачите по 60 стотинки за килограм
Българските производители ще получат от изкупвачите по 60 стотинки за килограм Снимка: Булфото / Архив

Френски парникови череши на фантастичната цена от 60 лева за килограм заливат българския пазар от близо месец, показва проверка на Монитор.

„Вече няколко години у нас се вкарват ранни череши от Франция, които се отглеждат в парници. Те обаче са непосилни за обикновения българин. Цената им е такава, че само богатите могат да си почешат егото и да си закупят 1 кг. Наскоро имаше и цена от 270 лв. за кг. в социалните мрежи, което е ненормално", коментираха производители на череши от Кюстендилско.

Те припомниха, че френските череши са известни като „Ферарито“. „Предполагаме, че доставят малки количества и то с доста по-скъп транспорт“, категорични са БГ овощарите. Според тях трябва по някакъв начин да се спре вносът на чужда продукция и да се наблегне на българското производство.

Междувременно те прогнозираха ниска изкупна цена на „червеното злато“ в Кюстендилско от 60 ст. за кило. Причината е очакваното свръхпроизводство от череши през тази година. Според агроспециалисти добивът ще стигне 1 тон от декар, което ще доведе и до спад в цената.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари