Производители на малини са заплашени от фалити

0
Замразени малини на държави извън Европейския съюз агресивно навлизат на европейския пазар
Замразени малини на държави извън Европейския съюз агресивно навлизат на европейския пазар Видео: БНТ

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им.

От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар, информира БНТ.

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните: „На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия!"

Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

Станимир Стефанов, старши експерт в Национална служба за съвети в земеделието: „В момента тече прием по една мярка от Програмата за развитие на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства, където малинопроизводството и сектор „Плодове и зеленчуци" са приорететни."

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари